Читај ми!

Žestok okršaj kod Marijupolja, nove žrtve

Najmanje 29 osoba je poginulo, a više desetina je ranjeno kada su proruski aktivisti gađali ukrajinske pozicije u gradu Marijupolju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Kijevu saopštilo je da je u napadu na strateški važnu luku pod kontrolom vladinih snaga ranjeno 83 ljudi, preneo je Frans pres.

Agencija Unijan podseća na saopštenje pres-centra "Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije" da su jutros "ekstremisti nelegalne oružane formacije izveli još jedan teroristički akt" i da su pucali na istočnu periferiju Marijupolja iz višecevnog raketnog bacača "grad".

"U napadu proruskih aktivista je izgorelo i više zgrada i automobila", ističe Oleg Kalinjin, portparol gradonačelnika Marijupolja.

Ove navode potvrdili su i posmatrači OEBS-a sa lica mesta.

Iako su prvobitno plasirane tvrdnje da proruski aktivisti nisu gađali grad i da je sve "ukrajinska laž i provokacija", vođa proruskih aktivista Aleksandar Zaharčenko je potvrdio da su aktivisti granatirali Marijupolj, javlja Rojters.

"Danas smo pokrenuli ofanzivu na Marijupolj. To je najbolji mogući spomenik za sve naše mrtve", rekao je Zaharčenko na skupu u Donjecku, gde je Dan žalosti zbog žrtava napada na trolejbusko stajalište.

Štab pobunjenika samoproglašene "Donjecke Narodne Republike" naveo je ranije danas da oni ne raspolažu artiljerijom koja može da nanosi udar po rejonima Marijupolja o kojima saopštavaju ukrajinske snage.

Sekretar saveta Naconalne odbrane Aleksandar Turčinov rekao je da je ruski predsednik Vladimir Putin "lično odgovoran" za, kako je rekao, dramu koja se danas dogodila.

Povodom napada na Marijupolj, Ukrajina poziva Savet bezbednosti UN da zakaže hitnu sednicu, izjavio je premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk.

Premijer Ukrajine je, takođe, rekao kako je sazvao i sastanak ambasadora Grupe sedam zemalja i ambasadora zemalja članica SB.

Klimkin: Mir je potpuno realan

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin ocenio je u Beču da je mir u Ukrajini potpuno "realan" dodajući da put ka rešenju konflikta ide preko stabilizacije regiona.

Klimkin je, u izjavi novinarima, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, ukazao na zaoštravanje humanitarne situacije u Donbasu.

Klimkin optužuje Rusiju da utiče na konflikt u istočnoj Ukrajini, navodeći upućivanje trupa i isporuku teškog naoružanja.

"Put ka rešenju konflikta ide preko stabilizacije regiona. Na tom smo putu", rekao je Klimkin i istakao da su od velikog značaja održivo primirje i kontrola granica.

"Teroristi ne deluju sami, već su podržani od Rusije", naveo je Klimkin podvukavši da ruska strana snosi odgovornost za zaoštravanje konflikta.

Prema njegovim rečima, radi se na sastanku trilateralne kontakt grupe sa predstavnicima regiona Donjeck i Lugansk, tokom kojeg treba biti razgovarano o povlačenju trupa i poštovanju bezbednosne linije.

"Nama su bitni rezultati", naglasio je Klimkin ističući da Kijev ne vidi alternativu sporazumu iz Minska.

Klimkin se založio za održavanje izbora u Lugansku i Donjecku, rekavši da su potrebni "pravi lokalni izbori".

Inače Klimkin se, kako navode diplomatski izvori, juče sastao u Beču sa evropskim komesarom za susedsku politiku Johanesom Hanom.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspeh primene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se konflikt na istoku Ukrajine okončao.

Prema najnovijim procenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine u Donbasu je poginulo više od 5.000 ljudi. 

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво