Putin optužio Kijev za vojnu operaciju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su za pogibiju ljudi na istoku Ukrajine krive vlasti u Kijevu, koje, kako je rekao, neselektivno koriste artiljeriju i višecevne raketne bacače za paljbu po gusto naseljenim oblastima, a uz to upućuju propagandističke parole o težnjama ka miru.

"Primenjuju se i artiljerija, i raketni bacači, i avijacija, pritom neselektivno, direktno po gusto naseljenim rejonima", rekao je Putin i dodao da to dovodi do desetina ubijenih i ranjenih s obe strane, a "što je još tragičnije", među civilima - decom, ženama, starima, prenosi Tanjug.

Putin je na sednici Saveta za bezbednost Rusije je naglasio da su odgovorni "oni koji izdaju takve zločinačke naredbe".

"Oni koji to rade, treba da znaju da nikakvog drugog načina za rešenje takvih konflikata, osim mirovnih pregovora i sredstava političkog karaktera, nema", rekao je ruski predsednik, a prenosi Tas.

Naglašavajući da je izuzetno zaoštrena "situacija na jugoistoku Ukrajine, u Donjeckoj Narodnoj Republici i u Luganskoj Narodnoj Republici", Putin je izrazio očekivanje da će kod ukrajinskih vlasti prevladati zdrav razum.

Prema njegovim rečima, Rusija nije dobila nikakav jasan odgovor od Kijeva na predlog za rešavanje stanja u Donjeckom basenu.

"Ne samo da nismo dobili nikakav jasan odgovor na naš predlog, već smo videli i suprotno - kijevske vlasti izdale su zvaničnu naredbu o početku obimnih borbenih dejstava praktično duž čitave linije dodira sukobljenih strana", kazao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je u pismu upućenom 16. januara predložio predsedniku Ukrajine Petru Porošenku povlačenje teškog naoružanja i tehnike po liniji koju je sam Kijev smatrao pravednom i u skladu sa dogovorima u Minsku od 19. septembra prošle godine, sa koje bi bilo nemoguće pucati po naseljima.

"Taj predlog je praktično u potpunosti bio podudaran sa zahtevima zvaničnog Kijeva", rekao je Putin, dodajući da "izgleda da postoji jedan sporni deo, deo linije razgraničenja sukobljenih strana", prenela je RIA Novosti.

Putin i članovi nacionalnog Saveta za bezbednost minutom ćutanja na sednici odali su poštu poginulima, uključujući žrtve na autobuskoj stanici u Donjecku.

Prema saopštenju Ministarstva za vanredne situacije samoproglašene Donjecke Narodne Republike, prema preciziranim podacima u pucnjavi iz haubica u četvrtak je poginulo osam osoba, a 17 je ranjeno.

Ranije danas predstavnik Kancelarije Visokog komesara UN za ljudska prava (OHCHR) Rupert Kolvil saopštio je da je u Ukrajini od aprila 2014. godine poginulo više od 5.000 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво