Читај ми!

Propast primirja na istoku Ukrajine

Na istoku Ukrajine počela je nova masovna ofanziva proruskih aktivista, saopštili su ukrajinski zvaničnici i predstavnici proruskih snaga. Ispod ruševina na aerodromu u Donjecku pronađena beživotna tela u NATO uniformama.

19.30 - U subotu u Donjecku Dan žalosti zbog stradalih u napadu na trolejbusko stajalište, javlja sajt vesti.ru.

16.25 - Šef NATO Jens Stoltenberg je, tokom posete Kosovu, poručio da će se u februaru sastati sa Sergejem Lavrovim kako bi se našlo rešenje za eskalaciju konflikta, javlja Rojters.

15.30 - Donjecka Narodna Republika neće više pokušavati da razgovara sa Kijevom o primirju, rekao lider te samoproglašene države Aleksandar Zaharčenko.

13.40 - Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je ukrajinske vlasti da su pokrenule veliku vojnu operaciju protiv pobunjenika na istoku zemlje.

Šef ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Oleksandar Turčinov rekao je na sednici vlade da su proruski aktivisti krenuli u nove ofanzivne napade, prenosi Tanjug.

"Oni su suštinski prekršili sve ranije sporazume o prekidu vatre i krenuli su u aktivne ofanzivne operacije. Reč je o aktivnim jedinicama ruskih oružanih snaga", istakao je Turčinov, a prenosi AFP.

Lider proruskih aktivista u Donjecku Aleksandar Zaharčenko rekao je da se više neće zalagati za nove mirovne razgovore sa Kijevom i upozorio je da su njegove snage započele ofanzivu s ciljem širenja njihovih teritorija.

Napomenuo je da će ustanici voditi ofanzivu do administrativnih granica Donjecke oblasti.

"Pokušaja razgovora o primirju s naše strane neće više biti. Sada ćemo gledati reakciju Kijeva. Kijev ne shvata da možemo da vodimo ofanzivu istovremeno u tri pravca", rekao je Zaharčenko, a prenosi RIA Novosti.

Ranije danas portparol Ministarstva odbrane "Donjecke Narodne Republike" Eduard Basurin rekao je da su pronađena beživotna tela u NATO uniformama ispod ruševina novog terminala.

"Lične stvari ukazuju da su ti ljudi bili strani državljani pod ugovorima sa privatnim vojnim kompanijama koje rade pod maskom ukrajinskih subverzivnih grupa", objasnio je Basurin. 

Dodao je da je tokom pregleda zgrade aerodroma u Donjecku, pronađena i velika količina američkog vatrenog oružja, pušaka i ručnih minobacača, opreme ali i komunikacionih uređaja.

"Takođe smo pronašli publikacije na raznim evropskim jezicima, uključujući i one o verskim pitanjima", naveo je Basurin na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, najmanje 597 ukrajinskih vojnika je ubijeno u sukobima sa donjeckom policijom na aerodromu.

"Govorim samo o vojnicima čija su tela preuzeta u blizini aerodroma i u naselju Peski", naveo je Basurin i dodao da su 44 osobe bile zatvorenici.

U istoj operaciji uništeno je 49 tenkova ukrajinske vojske i 47 pešadijskih borbenih vozila i oklopnih vozila, dok je više od 1.500 ukrajinskih vojnika ranjeno i prevezeno u pokretne bolnice, navodi Tas.

Basurin navodi i da je najmanje 15 civila poginulo a 18 povređeno – u granatiranju istoka Ukrajine u protekla 24 časa.

Prema Basurinovim rečima, ukrajinske snage bezbednosti granatirale su rezidencijalna područja u Donjecku 34 puta tokom protekla 24 časa, a najgore su bili pogođeni grad Gorlovka, selo Spartak i Donjeck.

U jučerašnjem napadu na trolejbus u Donjecku, poginulo je osmoro civila, a ne 13 kako je prvobitno saopšteno, istakli su zvaničnici "Narodne Republike Donjeck" i kijevske vlasti.

Ministarstvo za vanredne situacije "Narodne Republike Donjeck" izmenilo je izveštaj o broju žrtava u skladu sa informacijom koju je obelodanila kancelarija ukrajinskog tužilaštva kao i posmatrači OEBS-a.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspeh primene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine poginulo 4.700 ljudi.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво