Читај ми!

Klaus: Krim nije pripadao Ukrajini

Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus izjavio je da Krim nije pripadao Ukrajini i ujedno poručio da je rešenje ukrajinske krize moguće postići samo pregovorima, odnosno kompromisom, za šta ukrajinsko rukovodstvo nije sposobno. U Ukrajini se vodi rat Evrope i SAD protiv Rusije, kaže Klaus.

Vaclav Klaus je, u intervjuu za bečki Prese, rekao da je stanje u Ukrajini već predugo tragično i potrebno je što brže nešto učiniti, prenosi Tanjug.

"Međutim, to ne znači nikakvu intervenciju spolja, već se rešenje može pronaći samo pregovorima, kroz kompromis. Šteta što političko rukovodstvo u Ukrajini za to nije sposobno", naglasio je bivši predsednik Češke.

Klaus je podsetio da ima dobro iskustvo jer je bio svedok razlaza Češke i Slovačke.

"Čitav život sam tamo živeo i ideja o podeli zemlje je bila za mene glupost i bio sam protiv. Međutim, video sam da Slovaci stvarno žele da budu samostalni i onda sam razumeo da je jedino rešenje kompromis, podela. Slično mora uslediti i u Ukrajini", poručio je češki političar.

Klaus je ujedno istakao da u Ukrajini nije reč o ukrajinsko-ruskom konfliktu, kao što se u zapadnoj Evropi tvrdi.

"Za mene je ovaj konflikt "Evropa i SAD protiv Rusije", a Ukrajina je samo pasivni instrument u tom sporu", ukazuje Klaus.

On kaže da je Ukrajina podeljena zemlja, koja je veštački napravljena i koja nema autentičnu teritoriju niti homogeno stanovništvo, a zbog čega je transformacija bila teža nego negde drugde.

Aktuelna kriza, kako dodaje, jeste rezultat težnji da se Ukrajina natera na odluku da li će se prikloniti zapadu ili istoku, a pred takvu odluku staviti zemlju znači uništiti je.

"Nisam advokat Vladimira Putina ili Rusije, i naša istorija je za vreme komunizma uvek bila usmerena protiv Rusije. Ja tražim samo istinu i, prema mom mišljenju, Rusija je bila naterana na reakciju na Krimu, a ne na akciju", objasnio je Klaus dodajući da je to bila reakcija na Majdan, događaje u Kijevu, na napade na rusko stanovništvo.

"Potpuno je jasno da Krim ne pripada Ukrajini, već je uvek bio deo Rusije. Unutrašnja kriza u Ukrajini je za mene glavni uzrok. Bez Majdana ne bi bilo aneksije Krima", kaže nekadašnji češki predsednik.

Na pitanje da li bi kao predsednik prihvatio kada bi jedna susedna zemlja anektirala deo teritorije njegove države, Klaus je istakao da se to pitanje ne može tako formulisati.

"U svakom slučaju ne bih u svojoj zemlji prihvatio takav razvoj kao u Ukrajini. Ja bih ranije počeo da razgovaram sa opozicijom, ali to političari u Ukrajini, nažalost, nisu učinili. To je za mene uzrok, a sve drugo su posledice", zaključuje Klaus.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара