Читај ми!

Sevaju varnice oko Donjecka

Artiljerijske borbe nastavljaju se na istoku Ukrajine. Ukrajinci ponovo tvrde da su Rusi poslali vojna pojačanja u proruske teritorije, dok Moskva kategorično demantuje. U Berlinu se u sredu uveče tim povodom sastaju šefovi diplomatija Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine.

Na istoku Ukrajine ponovo besni rat. Na desetine ljudi je poginulo ili ranjeno u najnovijem talasu granatiranja i sukoba ukrajinske vojske i proruskih snaga.

Mesecima duga bitka pretvorila je Donjeck u grad uništenih života, naročito kada je reč o starijima i bolesnima.

"Granatiranje ne prestaje. Po ceo dan i noć. Nemamo vode", kaže jedna žiteljka Donjecka.

Jačaju sukobi u Luganskoj oblasti, a ukrajinska vojska optužuje Rusiju za napade. Nastavlja se bitka za Donjecki aerodrom, za koji i ukrajinske i proruske snage tvrde da ga drže pod kontrolom.

"Pobunjenici i ruske vojne snage sprovode lokalnu ofanzivu i nastoje da prošire teritoriju koju drže pod kontrolom. Artiljerija, tenkovi i raketni bacači tuku po našoj vojsci. Neprijateljske snage se grupišu oko aerodroma u Donjecku i u Luganskoj oblasti", rekao je Andrij Lisenko, portparol ukrajinske antiterorističke jedinice.

Optužbe Kijeva da je Rusija poslala na stotine svojih vojnika preko granice u Ukrajinu Moskva odbacuje kao potpunu besmislicu i halucinaciju.

"Rusija ne preti nikome, sva sporna pitanja nastoji da reši za pregovaračkim stolom i uspeće da odgovori na izazove ne uvlačeći se u trku u naoružanju", poručio je predsednik te zemlje Vladimir Putin.

Kako kaže, "druge države otvoreno iznose geopolitičke pretenzije, mešajući se u unutrašnja pitanja nezavisnih država i jačajući svoje vojne arsenale".

"U takvim uslovima Rusija je dužna da zaštiti svoj suverenitet, teritorijalnu celovitost i nacionalne interese", rekao je Putin.

Stalni savet OEBS-a u Beču u usvojenoj deklaraciji izražava ozbiljnu zabrinutost zbog vojne eskalacije na istoku Ukrajine i poziva sve strane na neodložan prekid vatre i sprovođenje dogovora iz Minska.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво