Читај ми!

Teroristi heroji mladih u Francuskoj

Strah od radikalizacije u siromašnim predgrađima francuskih gradova, naseljenih uglavnom emigrantima, pojačana je posle nedavnih terorističkih napada u Parizu.

Prema izveštaju agencije AFP, koja je prenela razgovor sa predsednikom lokalnog fudbalskog kluba iz predgrađa Liona Muhamedom Trijom, on je bio zapanjen reagovanjem tinejdžera iz kluba na vesti o terorističkom napadu na redakciju lista Šarli ebdo u kojem je usmrćeno 12 osoba, prenosi Tanjug.

"Oni se dive tim teroristima", rekao je predsednik kluba dodajući da je ubistvo ukupno 17 nedužnih civila u napadima u Parizu, u očima tih dečaka - čin hrabrosti.

Lionsko predgrađe je jedno od francuskih blokova sa visokim zgradama odakle je krenula nasilna pobuna emigranata 2005. godine, nakon što je policajac ubio jednog doseljenika.

Agencija navodi da su predgrađa velikih gradova sinonim za neuspeh integracije u Francuskoj i da u njima stasavaju generacije sa osećajem napuštenosti i izolacije.

Tokom odavanja pošte minutom ćutanja stradalima u terorističkim napadima, u školama širom Francuske zabeleženo je oko 200 incidenata, koje su izazvali učenici koji nisu želeli da pokažu poštovanje za ubijene građane.

Braća Kuaši koji su izvršili napad na Šarli ebdo radikalizovali su svoje stavove tokom boravka u zatvoru, smatraju sociolozi, koji su upozorili da ne treba izvoditi ishitrene zaključke samo na osnovu toga gde je neko odrastao.

Sociolog sa univerziteta u Nantu Reno Epstejn, ocenio je da su predgrađa "mikrokosmos mnogo šireg problema, uključujući etničku diskriminaciju".

Posle nereda 2005. godine, francuske vlade uložile su milijarde evra kako bi podstakle razvoj predgrađa i otvorile nova radna mesta, ali prema rečima Trija "nalivanje tona betona nije dovoljno, potreban je ljudski dodir".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се