Читај ми!

Protest u Ingušetiji protiv karikatura Muhameda

Muslimani u ruskoj republici Ingušetiji protestvali su protiv obajavljivanja karikaura proproka Muhameda, ali i protiv podrške koju su evropski lideri uputili satiričnom nedeljniku "Šarli ebdo".

Više od 20.000 ljudi okupilo se u Magasu u Ingušetiji na skupu nazvanom "Islam protiv terorizma i ekstremizma", šaljući poruku da je islam religija mira i dobrote i izražavajući uvređenost akcijama onih koji nastavljaju da ignorišu religiozna osećanja muslimana objavljujući karikature proroka Muhameda, prenosi Tanjug.

Demonstracije su organizovane protiv evropskih lidera koji su podržali politiku skrnavljenja svetinja tako što su organizovali marš solidarnosti prošle nedelje u Parizu, a demonstranti su istakli da teroristi nisu muslimani, prenela je agencija Tas.

Jedan od lokalnih verskih vođa, muftija Isa Hadži Kamojev, rekao je da su njegova, kao i osećanja vernika povređena ne samo nastavljanjem objavljivanja karikatura Muhameda u francuskom listu Šarli ebdo, nego i akcijama zapadnih lidera koji izazivaju nacionalni i etnički razdor.

U terorističkom napadu na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u Parizu 7. januara ubijeno je 12 osoba, a još pet osoba je stradalo u dva odvojena napada u glavnom gradu Francuske narednih dana, dok su trojica napadača ubijena.

Francuski magazin objavio je prošle srede novi broj u rekordnom tiražu, a na naslovnoj strani ponovo je objavljena karikatura Muhameda, koje su, kako se veruje, bile povod za napad islamskih terorista.

Ingušetija je severnokavkaska republika u sastavu Ruske Federacije sa manje od pola miliona stanovnika, od kojih 95 odsto čine muslimani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво