Boko haram za sobom ostavlja pustoš

Veliki delovi gradova u Nigeriji koji su se našli na udaru islamskih ekstremista Boko haram sravnjeni su sa zemljom, pokazali su satelitski snimci koje je objavio "Amnesti internešnel".

"Amnesti internešnel" (AI) je saopštio da detaljni snimci gradova Baga i Doron Baga, u pokrajini Borno, koji su nastali pre i posle napada Boko harama početkom ovog meseca, pokazuju da je više od 3.700 objekata oštećeno ili u potpunosti uništeno.

Satelitski snimci koje je objavio AI snimljeni su 2. i 7. januara, a ekstremisti Boko harama su 3. januara zauzeli vojnu bazu u gradu Bagi i zatim, prema izjavama očevidaca, masakrirali na stotine civila.

Danijel Ejr, stručnjak za Nigeriju u AI, rekao je da je napad u oblasti grada Baga bio najveći i najdestruktivniji od svih dosadašnjih napada Boko harama koje je analizirao Amnesti.

Prema navodima AI, podaci očevidaca, lokalnih zvaničnika i aktivista za ljudska prava ukazuju da je ubijeno na stotine civila. Prošle sedmice objavljen je broj od čak 2.000 ubijenih. Nigerijska vojska, međutim, saopštila je da je ubijeno 150 ljudi, uključujući i militante.

Nigerijski predsednik Gudlak Džonatan posetio je danas prestonicu provincije Borno, u kojoj je Boko haram intenzivirao napade i osvojio velike delove teritorije.

Kabinet predsednika saopštio je da je Džonatan otputovao u Maiduguri u nenajavljenu posetu i posetio vojnike angažovane u borbama sa militantima.

Navodi se da je on posetio i stotine civila smeštenih u jednom izbegličkom logoru u Maiduguriju, nakon što su pobegli iz Baga gde su borci Boko harama pregazili vojnu bazu i napali stanovnike grada.

Džonatan, koji će na izborima u februaru pokušati da osvoji novi mandat, nije posetio severoistok Nigerije otkako je proglašeno vanredno stanje u maju 2014.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво