Читај ми!

Osnivač "Šarlija": Preterana provokacija

Osnivač "Šarli ebdoa" kritikovao je ubijenog urednika satiričnog magazina Stefana Šarbonijea da je "odvukao tim" crtača u smrt jer je preterao sa provokativnim karikaturama objavljenim u listu.

Anri Rusel, koji je učestvovao 1970. u stvaranju prvog izdanja Šarli ebdoa (koji se tada zvao Hara-Kiri ebdo) obratio se Šarbonijeu posthumno rečima: "Zaista ti ovo zameram" u kolumni objavljenoj u levičarskom magazinu Nuvel obs, prenela je Raša tudej.

Rusel (80), koji piše pod pseudonimom Delfejl de Ton, izjavio je da Šarbonije bio "neverovatan momak", ali takođe tvrdoglav.

"Zbog čega je osećao potrebu da odvuče tim u preterivanje", zapitao se Rusel, misleći na karikature proroka Muhameda koje je list objavio na naslovnoj strani 2011. godine.

Istovremeno, pakistanski poslanici usvojili su rezoluciju kojom se osuđuje objavljivanje karikatura proroka Muhameda u francuskom satiričnom nedeljniku.

Ministar za pitanja religije Sardar Muhamed Jusuf rekao je da je rezolucija usvojena jednoglasno i da se njome osuđuje objavljivanje karikatura, ali i svako nasilje, bez obzira na razloge koji bi do njega mogli da dovedu.

On je rekao da će rezolucija biti poslata svim stranim diplomatskim predstavništvima u Pakistanu i u UN, kako bi se skrenula pažnja na protest Pakistana zbog crteža, kojima se "duboko vređaju (muslimanska) relgijska osećanja".

U terorističkom napadu na satirični nedeljnik Šarli ebdo u sredu, dvojica naoružanih islamista, braća Šerif i Said Kuaši, ubila su 12 ljudi, uključujući neke od najpoznatijih karikaturista u Francuskoj, dok je 11 ljudi ranjeno.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи