Читај ми!

Boko haram ubio ženu na porođaju

Pripadnici Boko harama ubili su ženu na porođaju, saopštila je organizacija za ljudska prava "Amnesti internešnel". Reč je o jednom od najmonstruoznijih zločina u proteklih šest godina, kada je, osim žene na porođaju, ova islamistička grupa ubila i više dece.

Očevidac napada Boko harama na Bagu, na obalama jezera Čad na severoistoku Nigerije, rekao je za "Amnesti internešnel" da je žena ubijena u nasumičnoj paljbi, u kojoj je stradalo i više dece, prenosi Tanjug.

"Beba, dečak, dopola je bio napolju, i ona je tako umrla", rekao je neimenovani očevidac.

"Amnesti internešnel" je ove sedmice saopštio da ima izveštaja da je grad spaljen i čak 2.000 ljudi ubijeno, ocenjujući da je reč o "najsmrtonosnijem masakru" u istoriji Boko harama.

Nigerijska vojska je saopštila da je u napadu islamista na Bagu poginulo 150 ljudi, odbacivši tvrdnje o hiljadama žrtava kao "senzacionalističke".

Lokalni zvaničnici i očevici u svojim svedočenjima opisali su ulice prekrivene telima u stanju raspadanja.

Jedan muškarac koji pobegao iz Bage, posle tri dana skrivanja, rekao je da je "gazio po telima" pet kilometara dok je bežao.

Napad je počeo 3. januara, a veruje se da su mu meta bili civili koji su pomagali vojsci.

Organizacija "Hjuman rajts voč" saopštila je da tačan broj žrtava za sada nije poznat, navodeći izjavu jednog lokalnog žitelja da "niko nije ostao da prebroji tela".

Obe organizacije su objavile nezavisne satelitske snimke Bage i Doron Bage, udaljene dva i po kilometra, za koje kažu da pokazuju razmere napada.

Amnesti navodi da snimci pokazuju "razaranja katastofalnih razmera", gde je više od 3.700 objekata, 620 u Bagi i 3.100 u Doron Bagi, oštećeno ili u potpunosti uništeno.

U saopštenju "Hjuman rajts voča" navodi se da je 11 odsto Bage i 57 odsto Doron Bage uništeno, najverovatnije tako što je zapaljeno, a veću štetu u drugom gradu pripisuju činjenici da se tu nalazi vojna baza.

Napad se dogodio uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora koji treba da se održe u Nigeriji sledećeg meseca.

Boko haram je zauzeo na desetine gradova i sela na severoistoku Nigerije u proteklih šest meseci i sada kontroliše granična područja države Borno.

Teritorijalna osvajanja podstakla su bojazan da bi vlada mogla potpuno da izgubi kontrolu nad tim udaljenim područjem.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво