Читај ми!

Al Kaida preuzela odgovornost za napad na "Šarli ebdo"

Jemenski ogranak Al Kaide ponovo je preuzeo odgovornost za teroristički napad na "Šarli ebdo". Islamska država ocenjuje da je "krajnje glupo" dalje objavljivanje karikatura proroka.

Al Kaida u Jemenu preuzela je odgovornost za prošlonedeljni napad na francuski satirični nedeljnik Šarli ebdo, prenosi Beta.

"Mi, Al Kaida na Arapskom poluostrvu preuzimamo odgovornost za tu operaciju kao osvetu za Alahovog izaslanika", naveo je jedan od komandanata grupe Naser Ben Ali el Anaši u video-poruci, prenela je agencija AFP. 

Komandant Al Kaide pojavio se u jedanaestominutnoj video-poruci koja je danas postavljena na internet i rekao da je masakr u redakciji Šarli ebdoa rezultat "osvete" pošto je ogranak Al Kaide "izabrao svoj cilj, izložio plan i finansirao operaciju". 

"Regrutovani heroji su reagovali", rekao je El Anaši.

Dodao je da je napad na Šarli ebdo izvršen po naređenju glavnog vođe Al kaide Ajmana el Zavahirija.

Takođe je istakao da Francuska spada u "društvo Satane" i upozorio na nove "tragedije i nasilje", dodaje AP.

Inače, danas je Iran osudio "uvredljivi gest" francuskog nedeljika na čijoj je novoj naslovoj strani karikatura proroka Muhameda sa suzom u oku, koji ispod natpisa "Sve je oprošteno", drži tablu na kojoj piše "Ja sam Šarli".

"Osuđujemo terorizam u celom svetu, ali i uvredljivi gest nedeljnika (Šarli ebdo). Crtež je napad na osećanja muslimana i može da formira začarani krug terorizma", rekla je portparolka iranskog ministra spoljnih poslova Marzieh Afkham.

Reagovao je i Radio ekstremističke borbene organizacije Islamska država koji je ocenio da je "krajnje glupo" dalje objavljivanje karikatura proroka Muhameda koji se ponovo našao na naslovnoj strani Šarli ebdoa.

Listovi širom sveta su, u znak solidarnosti s pariskim nedeljnikom, objavili crtež s naslovne strane njegovog današnjeg izdanja. U Parizu je novi broj Šarli ebdoa rasprodat u ranim jutarnjim časovima.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво