Читај ми!

Čaura iz BiH na mestu napada na "Šarli ebdo"

Jedna od čaura korišćenih tokom napada braće Kuaši na magazin "Šarli ebdo" napravljena je u fabrici municije "Igman" u Konjicu. Francuska policija traga za šest osoba, navodno povezanih s tim napadom. Oko 50 "osvetničkih" napada na muslimane posle masakra u Parizu.

"Kakvu god istragu da pokrenete posle nekog terorističkog napada, pre ili kasnije ćete završiti u Bosni", stara je izreka zapadnih stručnjaka za borbu protiv terorizma. Francuska policija je otkrila da je jedna od čaura pronađenih na mestu napada na novinare Šarli ebdoa, napravljena u Bosni i Hercegovini.

"Proizvedena je 1986. godine u 'Igmanu' iz Konjica, a danas ova municija postoji u skladištima Oružanih snaga, ali i u svakom drugom domaćinstvu koje ima oružje", rekao je za televiziju N1 zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac.

U skladištima Oružanih snaga BiH obavlja se popis naoružanja, materijalno-tehničkih sredstava, koji bi trebalo da pokaže da li je stanje u magacinima u skladu sa onim na papiru.

Ostaje, međutim, nejasno kako su braća Kuaši došla do ove municije, ali zapadni stručnjaci tvrde da takva činjenica nimalo ne čudi, jer je od raspada SSSR-a i Jugoslavije crno tržište prosto preplavljeno naoružanjem i municijom pokradenim iz arsenala nekoliko država.

Istovremeno, i u samoj EU cirkuliše oko 500.000 komada oružja, pokradenog ili nestalog iz vojnih i civilnih skladišta.

Francuska policija traži još šest osoba za koje se sumnja da su pomagali braću Kuaši u pripremi napada na Šarli ebdo, uključujući i čoveka koji je viđen za volanom "mini-kupera" supruge jednog od napadača. Potraga za ovim čovekom odvija se u Parizu i okolini.

Bugarska policija, na zahtev Francuske, uhapsila je Fric-Žolija Žoakina, koji je u poslednje vreme u nekoliko navrata bio u kontaktu sa Šerifom Kuašijem. On je uhapšen 1. januara kada je iz Bugarske pokušao da pređe u Tursku.

Policija: Oružje za napade stiglo iz inostranstva

U međuvremenu, zvaničnik francuske policije rekao je da Oružje koje su koristili teroristi za napade u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi, uneto je u Francusku iz inostranstva, a vlasti intenzivno tragaju za izvorom njegovog finansiranja.

Kristof Krapan, predstavnik francuskog policijskog sindikata, rekao je da je u toku potraga za nekoliko ljudi, u vezi sa finansiranjem trojice napadača i za ostalim pripadnicima njihove terorističke mreže.

Krapan je naveo da je jasno da je oružje dopremljeno iz inostranstva, a da njegova količina i uložena sredstva ukazuju na organizovanu mrežu, preneo je AP.

Prema njegovim rečima, pripadnici ćelije islamističkih ekstremista su se izmešali, bez posebnog osećanja lojalnosti pojedinačnim džihadističkim grupama.

Parlament izglasao proširenje vojne misije u Iraku

Donji dom francuskog parlamenta izglasao je proširenje vojne misije protiv pripadnika Islamske države u Iraku, koja je pokrenuta pre četiri meseca.

Ranije danas, premijer Francuske Manuel Vals rekao je članovima parlamenta da je Francuska "u ratu s terorizmom, džihadizmom i radikalizmom", a ne s islamom.

"Francuska nije u ratu protiv islama i muslimana", naglasio je Vals na vanrednoj sednici parlamenta, koja je počela minutom ćutanja, posle čega su poslanici spontano zapevali himnu.

Vals je najavio niz mera kao pouku iz prošlonedeljnih napada.

Premijer je posle govora nagrađen burnim aplauzom svih poslanika, što je retkost u francuskom parlamentu, navodi AFP.

Braća Said i Šerif Kuaši su prošle srede u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, a u još dva incidenta u Parizu, napadu na policajku i talačkoj krizi u jednoj jevrejskoj porodici, poginulo je još petoro ljudi.

Mediji pominju i da je od masakra u "Šarli ebdou" u Francuskoj zabeleženo pedesetak "osvetničkih" napada na muslimane i njihovu imovinu. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво