Netanijahu posetio mesto napada terorista

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je košer supermarket u Parizu, koji je bio meta napada islamskog teroriste u prošli petak, u kome su ubijena četvorica Jevreja.

"Postoji direktna linija između napada ektremističkog islama širom sveta i napada koji se ovde dogodio, u košer supermarketu u srcu Pariza", napisao je Netanijahu na svom Fejsbuk nalogu, javljaju izraelski mediji, prenosi Tanjug.

U pratnji šefa izraelske diplomatije Avigdora Libermana, Netanijahu je zapalio sveću i odao poštu žrtvama.

Netanijahu je pozvao svetske lidere da se bore protiv terorizma, čak i kada je uperen samo na Izrael ili jevrejski narod.

"Ovog popodneva posetio sam 'Hiper kašer', gde se teroristički napad godio u petak. Sreo sam tamo Selin, jednu od talaca, i ona mi je rekla šta se dogodilo za vreme napada", napisao je Netanijahu na svojoj Fejsbuk stranici.

"Očekujem da se svaki lider, čak i pošto smo marširali zajedno kroz ulice Pariza, bori protiv terora onakvog kakav jeste, čak i ako je uperen protiv Izraela i Jevreja", rekao je Netanijahu tokom posete.

Četvorica su ubijena kada je Amedi Kulibali upao u jevrejsku prodavnicu i držao satima taoce. Talačka kriza okončala se nakon što je policija upala u radnju i ubila napadača.

Netanijahu je doputovao u Pariz u nedelju na veliki marš u znak sećanja na 17 žrtava terorističkih napada u Parizu prošle nedelje, uključujući satirični magazin "Šarli ebdo", gde je ubijeno 12 ljudi i košer supermarket, kao i ubistvo jedne policajke.

Inače, kabinet izraelskog premijera ranije je potvrdio je da se Francuska najpre protivila ideji da Netanjahu učestvuje u istorijskom maršu u Parizu.

Izraelski premijer je kasnije govorio na hebrejskom u Velikoj sinagogi u Parizu, gde se zahvalio Francuskoj na "vrlo čvrstoj poziciji protiv" antisemitizma.

"Naš zajednički neprijatelj je radikalni ekstremistički islam, ne normalni islam", rekao je Netanijahu posle marša kroz Pariz, u kome je učestvovalo 1,6 miliona ljudi.

"Izrael je danas na strani Evrope, ali ja bih voleo da Evropa bude na strani Izraela, takođe", rekao je Netanijahu, kako prenose svetske agencije.

"Oni koji su ubili i masakrirali Jevreje u sinagogi u Izraelu i oni koji su ubili Jevreje i novinare u Parizu, deo su istog globalnog terorističkog pokreta", naveo je Netanijahu, misleći na novembarski napad u Jerusalimu, kako je preneo AFP.

"Moramo ih osuditi na isti način, moramo se boriti protiv njih na isti način", istakao je Netanijahu i još jednom pozvao francuske Jevreje da se usele u Izrael, dan nakon što je rekao da je ta zemlja njihov dom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи