Читај ми!

Angela Merkel poziva ne versku toleranciju

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je pozvala na versku toleranciju nastojeći da smiri tenzije koje su porasle nakon terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog magazina "Šarli ebdo" poznatog po karikaturama muslimanskih lidera.

"Mi imamo veoma dobre odnose sa velikom većinom muslimana u Nemačkoj. Svi su bili jasni u svojim izjavama o terorističkim napadima", rekla je Angela Merkel, prenosi Tanjug.

Merkelova je priznala da postoje "na žalost i neki pojedinci u Nemačkoj" koji su se "pridružili džihadistima" i rekla da zemlja mora da zadrži postojeće bezbednosne mere.

"Činimo sve što možemo da ljudi svih veroispovesti - bili oni Jevreji, hrišćani, muslimani ili ateisti - budu zaštićeni na isti način", zaključila je ona.

Ranije danas su objavljeni rezultati ankete koji pokazuju da velika većina Nemaca smatra da islamu nije mesto u zapadnom svetu i da više od polovine njih ovu religiju vidi kao pretnju.

U istraživanju koje je obavljeno u novembru, pre jučerašnjeg napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u kome je ubijeno 12, a ranjeno 11 osoba, 61 odsto anketiranih Nemaca koji nisu muslimani reklo je da islamu nije mesto na Zapadu, prenosi AFP.

Više od polovine, 57 odsto, reklo je da osećaju pretnju od islama.

četrdeset odsto ispitanika je reklo da se osećaju kao "stranci u sopstvenoj zemlji" zbog prisustva muslimana, dok je 24 odsto reklo da bi muslimanima trebalo zabraniti da se doseljavaju u Nemačku.

U Nemačkoj živi oko četiri miliona muslimana, a oko tri četvrtine njih su turskog porekla. Nemačka ima ukuno 80 miliona stanovnika.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво