Читај ми!

Izrazi saučešća francuskim zvaničnicima

Zvaničnici iz Srbije uputili su francuskim kolegama izraze saučešća povodom napada na redakciju lista "Šarli ebdo".

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je telegrame saučešća predsedniku Narodne skupštine Francuske Klodu Bartoloneu i predsedniku Senata Žeraru Laršeu, prenosi Beta.

"Sa užasom i nevericom smo primili vest o brutalnom terorističkom aktu u Parizu, koji najoštrije osuđujemo. Dozvolite mi da Vam, u ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje lično ime, uputim izraze najdubljeg saučešća zbog tragičnih žrtava terorističkog napada", poručila je Gojkovićeva.

Predsednica Narodne skupštine ponudila je "izraze prijateljske podrške u ovom teškom trenutku, uz uverenost da će snaga tolerancije nadvladati bezumlje nasilja".

"Srbija je čvrsto privržena vrednostima života i slobode govora, kao i borbi protiv terorizma kao globalne opasnosti. Računajte na našu punu solidarnost u odbrani ovih vrednosti", dodaje se u telegramu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je telegram saučešća gradonačelnici Pariza An Idalgo, saopštila je gradska uprava.

"U ime grada Beograda i u svoje lično ime želim da Vama, svim Parižanima i svim građanima Francuske izrazim najdublje saučešće povodom jučerašnjeg brutalnog ubistva članova redakcije 'Šarli ebdo'", navodi se u poruci.

Sloboda javne reči jedna je od najvažnijih tekovina modernog društva i svako nasilje izazvano verskim ili bilo kakvim drugim razlozima zbog izražavanja misli i uverenja je nedopustivo i zaslužuje svaku osudu, dodao je gradonačelnik Beograda.

Saučešće Francuskoj izjavili su brojni svetski lideri, kao i premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Tomislav Nikolić.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom u Narodnoj skupštini Srbije Nataša Vučković izrazila je saučešće ambasadoru Francuske Kristin Moro povodom zločina u redakciji "Šarli Ebdo".

Vučkovićeva je istakla da je "Šarli ebdo" jedan od svetionika slobodne štampe i prava na slobodu izražavanja, koji je novinarima i borcima za slobodu medija širom sveta davao podsticaj i ohrabrenje da istraju u borbi za svoja uverenja i slobodno novinarstvo.

"Francuska nas je uvek nadahnjivala borbom za slobodu i demokratiju. Danas stojimo solidarni s njom", poručila je Vučkovićeva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je medijske radnike i građane u 18 časova ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu na skup solidarnosti prema ubijenim francuskim novinarima.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво