Читај ми!

Simić: Moguće jačanje antiislamizma

Bivši ambasador Srbije u Parizu Predrag Simić ocenio je da posle današnjeg terorističkog napada na novinare satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" u Parizu može doći do jačanja antiislamizma širom Evrope.

Predrag Simić je, u intervjuu za RTS, upozorio da je poruka "planiranog preciznog i nažalost uspešnog teorističkog napada" usmerena ka listu Šarli ebdo, Francuskoj, ali i celoj Evropi.

Simić smatra i da će posle ovoga ojačati desnica u Francuskoj, ali i Nemačkoj, i podržava stav turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Evropa treba da smiri talas antiislamizma.

"Očigledno je da će posle ovog snaga Nacionalnog fronta Mari Lepen (u Francuskoj) skočiti, ali očekujem da i u susednoj Nemačkoj organizacija Patriotski Evropljani protiv islamista istoka (PEGIDA) dobiti novi podsticaj", rekao je Simić.

Prema njegovim rečima, da se ovo kao u Parizu desilo recimo u Velikoj Britaniji ili SAD već u sledećim nedeljama bi se "moglo očekivati bombardovanje negde na Bliskom istoku".

Simić, koji je profesor na beogradskom Fakultetu političkih nuka, ukazao je i da "Francuska na ovaj izazov mora odgovoriti", ocenivši da je "ovo i direktni izazov Zapadu".

Napomenuo je i da je turski predsednik juče upozorio Evropu da smiri talas antiislamizma, "jer će to dovesti do još većeg jaza između Istoka i Zapada" - što, kako kaže, turski predsednik najbolje oseća kao neko čija zemlja se nalazi negde između.

"Mislim da je to poruka i za nas, i mi se nalazimo negde između i moramo biti izuzetno oprezni da u tom sukobu ne budemo, da kažem, kolateralna šteta", rekao je Simić.

Naoružani maskirani napadači upali su u redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo u Parizu, poznatog po karikaturama islamskih lidera, i ubili najmanje 12 ljudi, od kojih 10 novinara i dva policajca, pre nego što su pobegli.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи