Читај ми!

Masakr u Parizu, 12 mrtvih, predao se jedan od napadača

Deset novinara i dva policajca ubijena u napadu na sedište satiričnog lista "Šarli ebdo". Najmlađi od trojice napadača se predao policiji. Potera za dvojicom "vojnika" se nastavlja.

03.00 - Najmlađi od trojice napadača, predao se policiji u Šarlevilu pošto je video svoje ime na društvenim mrežama, piše Figaro.  Potera za dvojicom "vojnika", kako ih zove francuska štampa, se nastavlja.

01.31 - Policijske akcije u Remsu i Šarlevilu bez rezultata, javljaju francuski mediji. Francuska raspisala međunarodne poternice za trojicom navodnih ubica. Jedan od napadača zaboravio dokumente u automobilu.

00.40 - Francuski specijalci pretražuju dve lokacije u Remsu, gde se, navodno, krije jedan od učesnika napada na Šarli ebdo. U grad je stiglo tridesetak policijskih vozila, javlja lokalni L`Ardenis.

23.25 - U toku akcija antiterorističkih jedinica u Remsu, javlja AFP.

22.00 - Trojica napadača su locirana u jednom pariskom predgrađu, javlja Liberasion

21.15 - Identifikovani napadači - reč je o trojici muškaraca starosti 18, 34 i 32 godine. Dvojica tridesetogodišnjaka su francuski državljani, braća Said i Šerif K. Nacionalnost najmlađeg napadača Hamida M. nije poznata, javlja Metronjuz.

20.35 - U Francuskoj će u četvrtak biti Dan žalosti, rekao predsednik Fransoa Oland u televizijskom obraćanju.

19.40 - Na početku svoje ubilačke misije, teroristi su promašili ulaz redakcije Šarli ebdoa. Prva žrtva je bio radnik održavanja koji im je prethodno rekao da je ulaz redakcije dvoje vrata niže, navodi agencija Blumberg.

18.40 - Član Islamske države pohvalio napad na Šarli ebdo istakavši da je to osveta za vređanje islama.

18.00 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio telegram saučešća predsedniku Francuske Fransoa Olandu.

16.00 - Napadači su u severnom delu Pariza ostavili "crni sitroen", ukrali sivi "reno klio" i "ford tranzit" u kojima su pobegli, piše Parizijen.

15.20 - Tri napadača su učestvovala u napadu na Šarli ebdo, saopštio je ministar policije Bernar Kaznev, prenosi AFP.

15.15 - Napadači na Šarli ebdo delovali su vešto i smireno, što je obeležje napredne vojne obuke, piše britanski Telegraf.

14.45 - Pronađen automobil koji su koristili napadači u ulici Mo, u 19. arondismanu, javlja Parizijen.

13.20 - Francuska policija saopštila da je ubijeno 12 osoba, među kojima su i dva policajca, javlja Rojters.

13.10 - Vlada podigla nivo nacionalne bezbednosti u Parizu na najviši stepen.

12.55 - Nema sumnje da je u pitanju teroristički napad, kaže predsednik Francuske Fransoa Oland, prenosi Rojters.

Maskirani napadači naoružani automatskim puškama upali su u redakciju lista Šarli ebdo vičući "Alah akbar!" (Bog je veliki) i "Osvetili smo proroka!", i otvorili paljbu. Prema izveštajima nekih medija, napadači su imali i raketni bacač.

Dvojica muškaraca upala su nešto pre podneva na redakcijski sastanak i hladnokrvno ubila prisutne, među kojima je bio i policajac koji je čuvao urednika lista. Spasila se jedna osoba, koja je uspela da se sakrije ispod stola kad je čula da su dvojica muškaraca viknula "Osvetili smo proroka". 

Nakon toga, napadači su se sukobili sa policijom koja je već stigla na mesto napada. Maskirani teroristi su, odlazeći iz redakcije lista, ranili jednog policajca a potom ga ubili. Zatim su uskočili u vozilo koje ih je čekalo i bežeći oborili jednog pešaka.

Na policijskim automobilima, fasadama i izlozima vide se rupe od metaka.

Predstavnik policije Roko Kontento opisao je mesto napada kao "klanicu".

Ekstremistička Islamska država zapretila je Francuskoj napadima, a petnaestak minuta pre pucnjave, časopis je preko Tvitera objavio karikaturu lidera Islamske države, Abu Bakra el Bagdadija.

U pucnjavi je ubijeno dvanaest osoba, osam osoba je ranjeno, od kojih je četvoro u kritičnom stanju, rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Advokat magazina Rišar Malka naveo je da su među 12 ubijenih glavni urednik Stefan Šarbonije, zvani Šarb, i još trojica karikaturista poznatih u celoj Francuskoj kao Kabi, Tinjus i Volinski, prenela je agencija Frans pres.

Vlada u Parizu je saopštila da je nivo nacionalne bezbednosti u Parizu povišen na najviši stepen, što znači da je proglašena uzbuna zbog napada.

Na licu mesta predsednik Francuske Fransoa Oland ocenio je da je smrtonosni napad na redakciju teroristički napad i da je u proteklim nedeljama osujećeno nekoliko drugih terorističkih napada, prenosi AP.

Istakao je da će oni koji su odgovorni za taj zločin biti privedeni pravdi.

"Niko ne sme da napadne slobodu. U šoku smo i sada moramo da pokažemo koliko smo ujedinjeni. Policija traga za napadačima i pronaći će ih. Tražićemo ih sve dok ih ne nađemo", rekao je Oland ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija lista Šarli ebdo.

Predsednik Francuske je istakao da je širom Francuske bezbednost podignuta na viši nivo i najavio hitan sastanak najviših državnih zvaničnika.

Šarli ebdo je više puta objavljivao provokativne karikature, a mediji podsećaju da je u redakciji lista 2011. godine bio podmetnut požar, posle najave da će u štampu biti pušten broj pod nazivom "Šarija ebdo", s "Muhamedom kao glavnim i odgovornim urednikom".

Ceo svet osuđuje napad

Arapska liga je osudila današnji napad na redakciju lista Šarli ebdo, kao i Egipat, koji ga je nazvao krivičnim delom.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da njegova zemlja osuđuje terorizam bez obzira na to odakle dolazi i u kom je obliku, i podsetio da Turska već duže vreme upozorava na opasnost od terorista.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker osudio je napad nazivajući ga "nedopustivim, varvarskim činom". Visoka predstavnica EU Federika Mogerini istakla je da je sloboda štampe osnovno pravo i da Unija neće dozvoliti da ta dela oslabe njene vrednosti.

Generalni sekretar UN Ban Kimun izrazio je ogorčenost zbog terorističkog napada, koji je okarakterisao kao užasan i hladnokrvan zločin koji se ne može ničim opravdati, javio je Rojters.

"Namera ovog užasnog napada je da izazove podele", rekao je Ban novinarima i dodao da "ne smemo upasti u tu zamku".

Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-u i srpski ministar spoljnih poslova, osudio je zajedno sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerom teroristički napad, rekavši da je reč o napadu na slobodu izražavanja.

"Ja sam šokiran vestima o napadu na redakciju 'Šarli ebdoa' u Parizu u kome je ubijeno i ranjeno mnogo ljudi. Nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i trebalo bi da bude tretirano kao napad na društvo u celini. Terorizam u bilo kom obliku nikada se ne može tolerisati ili opravdati", poručio je Dačić.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, preko Tvitera, uputio izraze solidarnosti Francuskoj i ocenio da je reč o gnusnom napadu na medijske slobode.

Istovremeno, napade je osudio i šef diplomatije predsedavajuće Letonije Edgars Rinkevičs.

Američki predsednik Barak Obama ponudio je pomoć SAD u poteri za teroristima odgovornim za užasni napad. Obama je u saopštenju osudio pucnjavu i dodao da su njegove misli i molitve uz francuski narod koji je nazvao "najstarijim saveznikom Amerike", prenosi AP.

"Francuska i veliki Pariz gde se ovaj jezivi napad dogodio nude svetu bezvremenski primer koji će trajati mnogo duže od vizija ovih ubica punih mržnje", naveo je Obama u saopštenju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je saučešće žrtvama napada i osudio sve oblike terorizma, objavio je njegov portparol Dmitrij Peskov, preneo je Tas.

Nemačka kancelarka Angela Merkel takođe je osudila napad i poručila da je u pitanju napad na slobodu govora i slobodu štampe.

Britanski premijer Dejvid Kameron osudio je "odvratni" teroristički čin i izrazio solidarnost sa Francuskom. "Ubistva počinjena u Parizu su gnusna. Mi stojimo uz francuski narod u borbi pritiv terorizma i u odbrani slobode štampe", naveo je Kameron na svom Tviter nalogu.

Italijanski premijer Mateo Renci oštro je osudio napad na Šarli ebdo, kao i Vatikan i predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Napad je osudilo i Udruženje novinara Srbije, koje je uputilo poruku solidarnosti francuskim novinarima i zamolio ih da prenesu saučešće srpskih kolega porodicama ubijenih. Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je medijske radnike i građane na skup olidarnosti, u četvrtak u 18 časova, ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво