Sirija, u napadima na škole 2014. poginulo 160 dece

U ratom razorenoj Siriji je tokom 2014. najmanje 160 dece poginulo u napadima na škole, a zbog sukoba je prerano okončano obrazovanje najmanje 2,4 miliona sirijske dece, saopštio je Unicef.

Škole treba da budu zone mira, a đaci moraju da imaju mogućnost da pohađaju školu bez opasnosti od povreda ili smrti, navodi se u saopštenju agencije Ujedinjenih nacija za decu i omladinu.

"U Siriji je 2014. bilo najmanje 68 napada na škole, u kojima je poginulo najmanje 160 dece, a povređeno je njih 343", izjavio je portparol Unicefa Kristof Bulijerak na konferenciji za štampu u Ženevi, dodavši da su stvarne brojke vrlo verovatno još i veće, prenela je agencija AFP.

Mnoge škole su se našle u unakrsnoj vatri tokom sukoba između državnih snaga i pobunjenika, koji ratuju od marta 2011, ali Bulijerak dodaje da postoje naznake da su neke škole namerno napadnute.

Istakao je i da između 2,1 i 2,4 miliona dece u Siriji više ne pohađaju školu zbog građanskog rata u Siriji, u kojem je dosad poginulo više od 200.000 ljudi, a raseljeno oko polovine ukupnog stanovništva.

Bulijerak je takođe izrazio zabrinutost zbog nedavnog zatvaranja većeg broja škola na područjima u Siriji koji su delimično ili potpuno pod kontrolom džihadista iz Islamske države.

Prema najnovijim podacima UN, građanski rat u Siriji je na različite načine pogodio više od osam miliona dece, od kojih 1,7 miliona trenutno živi kao izbeglice.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво