Читај ми!

Deset žrtava požara na trajektu

Kraj evakuacije sa zapaljenog trajekta. Deset osoba poginulo, evakuisano 427, saopštila grčka obalska straža.

Broj žrtava nesreće u Jadranskom moru do koje je došlo pošto se zapalio trajekt na putu iz
Grčke ka Ankoni, porastao je na 10, saopštili su spasioci, prenosi Beta.

Na trajektu je bilo 487 putnika i članova posade, većinom iz Grčke.

Italijanske vlasti ranije tokom dana su objavile da su svi putnici evakuisani, uključujući i njegovog kapetana.

Prvobitno su prijavljeno 422 putnika i 56 članova posade, ali je italijanski admiral rekao da se 80 spasenih ljudi ne nalazi na listi putnika.

Italijsanki premijer je naznačio da je na trajketu možda bilo ilegalnih imigranata koji su pokušali da stignu do Italije.

Tužilaštvo u italijanskoj luci Bari otvorilo krivičnu istragu o tome kako je došlo do požara na trajektu  "Norman Atlantik" tokom plovidbe iz Grčke u Italiju, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo će ispitati da li je nemar doprineo nesreći u kojoj je najmanje jedna osoba nastradala, kada je pala u vodu prilikom pokušaja da uđe u čamac za spasavanje.

Italijanski vlasnik broda insistira na tvrdnji da je plovilo bilo u potpunosti ispravno i da je prošlo tehnički pregled, uključujući i izlaze u slučaju opasnosti, 19. decembra.

Jedan od preživelih koji je stigao danas u Italiju rekao je da je osoblje bilo potpuno nepripremljeno da se nosi sa situacijom i da organizuje evakuaciju.

Trajekt je pod italijanskom zastavom plovio pod ovlašćenjem grčkog trajektnog operatera "Anek Lines" od Patrosa u zapadnoj Grčkoj do Ankone u Italiji sa 478 putnika i članova posade i više od 200 vozila kada se zapalio.

Posle prvobitnih napora spasilačkih brodova da priđu zapaljenom trajektu usled loših vremenskih uslova, italijanski i grčki helikopteri su započeli u nedelju popodne otežanu operaciju prebacivanja putnika sa trajekta na desetak obližnjih brodova.

Teretni brod sa 49 evakuisanih, uključujući četvoro dece, stigao je jutros u italijansku luku Bari i to je prva veća grupa koja je pristigla na kopno.

Brod je pristigao na obalu posle noćašnjeg pokušaja da pristane u Brindisi, ali zbog nemirnog mora došlo je do promene plana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи