Читај ми!

Pjongjang ponovo preti napadima na SAD

Severna Koreja zapretila je da će izvesti napade na Belu kuću, Pentagon i "ceo kontinentalni deo SAD, koji predstavljaju septičku jamu terorizma". Odnosi Vašingtona i Pjongjanga još više su se zaoštrili zbog filma "Intervju" čija je tema izmišljeni atentat na lidera Severne Koreje.

U saopštenju Komisije za nacionalnu bezbednost u Pjongjangu ocenjeno je da američki predsednik Barak Obama nesmotreno širi glasine da je Severna Koreja orkestirala hakerske napade na kompaniju "Soni pikčers" zbog njenog spornog filma Intervju, prenosi Tanjug.

Komisija, kojoj predsedava lider zemlje Kim Džong Un, upozorila je da je vojska Severne Koreje spremna da upotrebi sve oblike ratne mašinerije protiv Vašingtona.

"Naš najžešći odgovor biće čvrsto usmeren na Belu kuću, Pentagon i ceo kontinentalni deo SAD – septičku jamu terorizma, čime ćemo nadmašiti protivodgovor koji je najavio Obama", navodi se u saopštenju.

Kompanija "Soni pikčers" našla se na meti hakerskih napada zbog svog filma Intervju, koji govori o izmišljenom atentatu na lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Federalni istražni biro vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju za koji se sumnja da je izveden iz Severne Koreje, iako ta zemlja odbacuje umešanost u sajber aktivnosti protiv "Sonija".

Američki predsednik Barak Obama najavio je juče da će Vašington "proporcionalno" odgovoriti na napade, kao i da će razmotriti da li da Severnu Koreju ponovo vrati na listu zemalja koje sponzorišu terorizam.

Napad i pretnje hakerskih grupa primorali su "Soni pikčers" da povuče komediju Intervju, koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika.

Hakerska grupa koja je sebe nazvala "Čuvari mira" objavila je saopštenje u kojem obećava "gorku sudbinu" za one koji budu išli da gledaju film, a njujorška premijera je već otkazana.

U međuvremenu, Severna Koreja je saopštila da neće učestvovati na današnjem sastanku Saveta bezbednosti na kome će se prvi put razmatrati situacija u vezi sa ljudskim pravima u toj zemlji. 

Pjongjang za to optužuje Sjedinjene Države i njene saveznike da koriste pitanje ljudskih prava kao oružje za svrgavanje rukovodstva zemlje.

Ako Savet bezbednosti preduzme bilo kakvu akciju, "možda ćemo preduzeti neophodne mere", rekao je severnokorejski diplomata Kim Song, ali nije precizirao detalje.

Severna Koreja je već uputila oštro upozorenje prošlog meseca, zapretivši da će nastaviti nuklearne testove, pošto je Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN glasao da se pitanje ljudskih prava u toj zemlji uputi Savetu bezbednosti.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво