Читај ми!

SAD razmatra status Severne Koreje

Američki predsednik Barak Obama kaže da SAD razmatra da li da Severnu Koreju ponovo stavi na listu država koje sponzorišu terorizam.

Nakon što je Severna Koreja označena kao krivac za sajber napad na "Soni pikčers", Barak Obama je rekao da će se status te države sistematski razmatrati, prenosi Tanjug.

"Mi ćemo to ponovo razmotriti kroz proces koji je već u toku. A mi takve sudove ne donosimo samo na bazi dnevnih novosti. Mi sistematski razmatramo ono što je učinjeno", istakao je Obama u intervjuu za Si-En-En.

Američki predsednik napominje kako sajber napad na kompaniju "Soni" ne smatra "činom rata", već pre kao sajber vandalizam, za koji je okrivljena Severna Koreja.

Prema agenciji Rojters, napad je primorao "Soni pikčers" da povuče komediju "Intervju", koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika.

"Ne, ne mislim da je to ratni čin. Mislim da je to sajber vandalizam koji puno košta, koji je veoma skup. To shvatamo vrlo ozbiljno. Odgovorićemo srazmerno", rekao je Obama.

Sjedinjene Američke Države su ranije zatražile od Kine da pomogne u zaustavljanju sajber napada iz Severne Koreje.

"Razgovarali smo sa Kinezima o razmeni informacija i izrazili zabrinutost zbog ovog napada", rekao je agenciji AFP neimenovani zvaničnik američke administracije.

SAD i Kina su prošle godine oformile specijalnu grupu koja je zadužena za pitanja sajber bezbednosti.

Severna Koreja je negirala da ima veze s hakerskim napadom na holivudski studio, a potom je predložila pokretanje zajedničke istrage sa SAD.

"Putin nije šahovski majstor"

Američki predsednik je rekao da njegov ruski kolega Vladimir Putin ne može da ga prevari činjenicama iz ukrajinske krize.

Putin "nije šahovski majstor koji može da prevari Zapad i Obamu", rekao je predsednik SAD-a u intervjuu pre odlaska na Havaje, gde tradicionalno provodi božićne praznike sa porodicom.

Prema njegovim rečima, Putinova politika i sankcije Zapada Rusiji dovele su tu zemlju u krizu.

"Sada je na čelu pada svoje valute i velike finansijske krize a to ne liči na nekog ko je u mogućnosti da prevari SAD", rekao je Obama.

Ruska valuta je poslednjih dana zabeležila rekordan gubitak vrednosti usled pada cena nafte i gasa i sankcija Zapada Rusiji zbog ukrajinske krize.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво