Читај ми!

Obama: Učiniću sve da zatvorimo Gvantanamo

Američki predsednik Barak Obama kaže da će učiniti sve što može na zatvaranju američkog vojnog zatvora u zalivu Gvantanamo na Kubi. Putin nije nadigrao SAD, rekao je Obama.

U intervjuu za emisiju "Stanje nacije sa Kendi Krauli" za Si-En-En Barak Obama je rekao da "planira da uradi sve što može da zatvori Gvantanamo", prenosi Tanjug.

"To je nešto što nastavlja da inspiriše džihadiste i ekstremiste širom sveta, činjenica da te ljude držimo. To je suprotno našim vrednostima i veoma skupo. Mi trošimo milione na svakog pojedinca koji se tamo nalazi", istakao je Obama i dodao da je broj zatvorenika značajno smanjen.

Kao najnoviji korak u postepenom zatvaranju pritvorskog centra Gvantanamo, četiri Avganistanca koja su tu držana decenijama, puštena su na slobodu, saopštio je u subotu Pentagon.

Obama je obećao da će zatvoriti Gvantanamo, kada je stupio na dužnost pre gotovo šest godina, uz obrazloženje da on šteti imidžu Amerike u svetu.

To, međutim, nije uspeo da ostvari delom zbog prepreka iz američkog Kongresa, navela je britanska agencija.

Obama je odbacio optužbe da je ruski predsednik Vladimir Putin nadigrao njega i SAD, navodeći da se ruski predsednik trenutno suočava sa "velikom finansijskom krizom" zbog dešavanja u Ukrajini.

Odbacio je mišljenje da je Putin "šahovski majstor koji je nadigrao Zapad i nadigrao Obamu",

SAD i Evropa uvele su niz ekonomskih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, podsetio je Rojters.

"I sada on predsedava kolapsom valute, velikom finansijskom krizom i ogromnim smanjenjem ekonomskog rasta", rekao je Obama u intervjuu za emisiju "Stanje nacije sa Kendi Krauli" za Si-En-En , koji je snimljen u petak.

"To mi ne liči na nekog ko je nadmudrio mene ili Sjedinjene Američke Države", rekao je Obama.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво