Читај ми!

Ubistvo na izborima u Tunisu

Vojska Tunisa ubila je naoružanog muškarca i privela je još trojicu napadača na vojnike koji su čuvali glasačke kutije za predsedničke izbore, saopštilo je ministarstvo odbrane Tunisa.

Napad se dogodio pre zore na školu u centralnom regionu Keruana gde su glasačke kutije čuvali vojnici, prenela je agencija AFP.

U Tunisu je jutros počelo glasanje u drugom krugu predsedničkih izbora, na kojima glasači biraju između 88. godišnjeg Bedžija Kaida Esebsija, lidera antiislamističke partije "Nida Tunes", i Monsefa Marzukija, koji se nalazi na čelu saveza sa umerenim islamističkim pokretom "Enahda".

Rezultati glasanja biće saopšteni između ponedeljka i srede.

U prvom krugu, održanom 23. novembra, Esebsi je osvojio 47,8 odsto glasova a njegov protivnik, 69-godišnji Marzuki 26,9 odsto.

Od kada je Tunis stekao nezavisnost 1956. godine, u zemlji su bila samo dva predsednika - Habib Burgiba i Ben Ali.

Kako bi izbegli novu diktaturu, u januaru su Tunišani usvojili novi Ustav, tako da će budući predsednik imati ograničena ovlašćenja, a glavnu vlast će imati premijer.

Uprkos odmaklim godinama, Esebsi je favorit na izborima. Bio je ministar unutrašnjih poslova, odbrane i inostranih poslova za vreme vladavine Burgibe, potom predsednik parlamenta kada je Ben Ali bio na vlasti.

Esebsi je pridobio podršku građana obećanjem povratka stabilnosti u zemlji, posle nekoliko godina ekonomske i političke nesigurnosti.

Marzuki je na mestu predsednika bio od kraja 2011. godine, kada ga je izabrao parlament u skladu s koalicionim sporazumom.

Stabilnost Tunisa je na staklenim nogama i posle smene Ben Alija posle uličnih protesta koje su obeležile početak "arapskog proleća", kao i zbog loše privredne situacije i velike stope nezaposlenosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво