Читај ми!

Pad morala u Islamskoj državi

Moral opada, borci dezertiraju, stvaraju se frakcije – sve to utiče na Islamsku državu i stavlja na probu koheziju unutar te sile.

U delovima istočne Sirije koji su pod kontrolom Islamske države, borci kažu da frustracija raste kako se sa vojnih aktivnosti prelazi na upravljanje, piše Fajnenšel tajms.

Upravo ti borci su tokom leta projurili zapadnim Irakom i istočnom Sirijom – šokirajući svet. To je i dalje snažna sila: kontroliše veliku teritoriju i nastavlja da napreduje u zapadnom Iraku. Ali, vazdušni napadi koalicije predvođene SAD i sukobi sa lokalnim aktivistima usporavaju taj napredak.

Koalicija je ove nedelje objavila da su u napadima ubijena dvojica lidera islamista, iako nema potvrde tih tvrdnji, a u petak su kurdski borci prekinuli petomesečnu opsadu planine Sindžar.

"Moral ne opada, on je dostigao dno", kaže Deir Ezor, aktivista opozicije iz oblasti koje kontroliše Sirija. "Lokalni borci su frustrirani – osećaju kao da rade većinu posla i da najviše njih umire... strani ratnici koji su mislili da su pošli u jednu avanturu sada su iscrpljeni", rekao je Ezor.

Tako je jedan aktivista potvrdio da je Islamska država pogubila oko sto stranih boraca koji su pokušali da dezertiraju iz Rake.

"Nakon pada Mosula u junu, Islamska država se predstavljala kao da je nezaustavljiva i 'prodavala' je svoju misiju kao avanturu", rekao je jedan zvaničnik iz SAD. Dodao je da se dinamika promenila nakon napada koalicije.

Od borbe do upravljanja 

Analitičar Torbjorn Solvet smatra da je jedan od uzroka pada morala promena aktivnosti – sa borbi na upravljanje.

"Ranije su osvajali teritoriju, primoravali sirijsku i iračku vojsku da se povlače", kaže Solvet i dodaje da su oni sada u osnovi okupatori koji pokušavaju da vladaju.

Nakon što su pohrlili u Siriju i Irak tokom perioda brzih pobeda, neki stranci dovode u pitanje dugu borbu koja je pred njima.

Solvet kaže da u njegovoj analitičkoj organizaciji imaju dosta izveštaja stranih boraca koji kontaktiraju s članovima porodice i vlasti tražeći način da se vrate kući.

Članovi Islamske države u Raki kažu da je ta organizacija napravila militantnu policiju kako bi otkrila borce koji ne obavljaju svoju dužnost. Prema rečima aktivista, domovi desetine boraca su pretraženi, a mnogi od njih su uhapšeni.

Kažu i da sada sa sobom moraju da nose dokument koji ih identifikuje kao borce i potvrđuje da učestvuju u misiji. Opozicioni aktivista koji ima bliske kontakte sa borcima Islamske države u Raki, pokazao je dokument novinaru Fajnenšel tajmsa na kojem je spisak pravila kojim se reguliše ponašanje džihadista.

Papir koji nije mogao da bude verifikovan i za koji se nema potvrda da je izdat na teritoriji koja je pod kontrolom Islamske države – upozorava da će oni koji se ne jave u svoju stanicu od trenutka dobijanja dokumenta biti kažnjeni.

"U Raki je uhapšeno do sada 400 aktivista, a odštampane su legitimacije za ostale", rekao je taj aktivista.

Nije hteo da da više detalja rekavši: "Nije nam dozvoljeno da govorimo istinu i radimo bespotrebne stvari."

Drugačija očekivanja 

Aktivisti u Siriji kažu da su mnogi borci iz Rake prebačeni u Kobane da se tamo bore, i da su zbog toga veoma ljuti. Kažu da taj grad nije strateški važan da bi opravdao gubitke. Podaci Opservatorije za ljudska prava od 7. decembra pokazuju da je Islamska država za 80 dana izgubila 1.400 boraca širom Sirije.

Strani borci su vrlo često bili najaktivniji u najvećim bitkama, ali opozicioni aktivisti kažu da je potrebno i sve veće učešće lokalnih ratnika, koji nisu toliko lojalni idejama Islamske države.

Zakleli su se na vernost Islamskoj državi kako bi mogli da se bore protiv režima Bašara el Asada, a da ne ratuju pritom i protiv džihadista, kaže aktivista sa početka teksta Deir Ezor.

"Osećaju da su oni ti koji će umreti na bojnom polju, a ne uživaju beneficije koje imaju strani borci – visoke plate, udoban život, žene robove", rekao je Ezor.

Drugi problem, kažu lokalni ratnici, može nastati zbog sukoba među etničkim grupama.

Mnogi borci se grupišu prema etničkoj grupi ili nacionalnosti – praksa koja se protivi tvrdnjama Islamske države da okuplja muslimane bez obzira na nacionalne granice. Primer je sukob između Uzbeka i Čečena u Raki početkom novembra.

Stanovnici u Raki takođe primećuju znake nezadovoljstva. Jedan čovek se setio govora tunišanskog sveštenika od prošlog petka koji se često pojvaljuje u video-materijalu koji Islamska država prosleđuje: "Tražio je da braća svoje razmirice ostave po strani, i rekao da svi treba da ostanu zajedno. Sada primećujem zašto je to rekao. Nešto nije u redu." 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво