Читај ми!

Filmski zaplet zbog otkazivanja "Intervjua"

Ne stišava se bura zbog otkazivanja premijere filma "Intervju", političke satire u kojoj američki novinari planiraju ubistvo predsednika Severne Koreje, Kim Džong Una. Amerika optužuje Severnu Koreju za otkazivanje filma, a Pjongjang tvrdi da ne stoji iza hakerskog napada i predlaže Amerikancima zajedničku istragu.

Komedija "Intervju", čiji je budžet bio 42 miliona dolara, umesto zarade zadala je glavobolju "Soniju", kinematografima i američkoj obaveštajnoj službi. Počelo je pre tri nedelje kada su hakeri iz kompjuterskog sistema holivudske kompanije uzeli stotinu terabajta poverljivih informacija – od privatnih prepiski, zarada, do ličnih podataka zaposlenih.

Vrhunac je bilo pismo u kome prete terorističkim napadima, poput onog 11. septembra 2001, ako se ne odustane od prikazivanja filma. FBI je posle detaljne analize zaključio – severnokorejska vlada je odgovorna za hakerski napad.

"'Soni' je pogrešio što je otkazao premijeru filma. Trebalo je pre toga da se obrate meni. Ne možemo da dozvolimo da neki diktator uvodi cenzuru u Americi. Severnokorejski hakeri su naneli veliku štetu. Amerika će odgovoriti na sajber napade na 'Soni' u vreme i na način koji bude odabrala", rekao je predsednik SAD Barak Obama.

Za Pjongjang je sporan sadržaj filma, ali tvrde da nemaju veze sa sajber napadima.

"Pošto SAD šire neosnovane optužbe i klevetaju nas, predlažemo zajedničku istragu. Ukoliko ne pristanu, biće ozbiljnih posledica", navela je državna televizija Severne Koreje.

Međutim, i pored negiranja, portparol Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće Mark Stroh tvrdi da je stav SAD da su vlasti Severne Koreje odgovorne za masovni hakerski napad.

Iz "Sonija" uzvraćaju da ih nije pokolebala hakerska pretnja, ali da nisu imali mnogo izbora.

"Predsednik, mediji i javnost u zabludi su kad je reč o onome što se zaista dogodilo. Mi nismo vlasnici bioskopa. Ne odlučujemo hoće li se film prikazivati", objašnjava Majkl Linton iz "Sonija".

U kompaniji kažu da traže alternativne načine za prikazivanja komedije. Preuzimanje rizika ponudio im je brazilski pisac Paolo Koeljo.

"Ponudio sam 'Soniju' 100.000 dolara, ne zato što mislim da je to velika svota, već da bih im omogućio da ne izgube obraz i prikažu film. Nažalost, odbili su me", rekao je pisac Paolo Koeljo.

Poznati u Holivudu "Sonijevu" odluku nazivaju kukavičkim postupkom i popuštanjem teroristima.

Najviše reakcija je na Tviteru. Istoričari filma podsećaju da do sada ni u jednom filmu velikih studija nije ubijen aktuelni lider neke zemlje na komičan ili bilo koji drugi način.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи