Kastro: Kuba se neće odreći svojih principa

Kubanski predsednik Raul Kastro spreman je za otvoreni dijalog sa SAD. Naglašava, međutim, da se Kuba neće odreći svojih socijalističkih principa.

Raul Kastro je u govoru pred Nacionalnom skupštinom pozdravio najavu iz SAD za normalizaciju odnosa dve zemlje i naveo da se Kuba suočavala sa "dugom i teškom borbom" pre nego što su joj SAD ukinule ekonomski embargo, preneo je Bi-Bi-Si, prenosi Beta.

"Kubanski narod pozdravlja pravednu odluku američkog predsednika Baraka Obame (za uspostavljanje diplomatskih odnosa). Njegova odluka potvrđuje uklanjanje prepreka u odnosima između dve zemlje", rekao je Kastro u govoru u kubanskom parlamentu.

Kastro je rekao da je Kuba spremna na dijalog sa SAD o "bilo kojoj temi koja se odnosi na te dve države", preneo je Frans pres.

"Kao što nikada nismo tražili da SAD promene svoj politički sistem, tražimo da poštuju naš", poručio je Kastro.

Obama i Kastro su u sredu najavili odluku o obostranoj želji za normalizacijom diplomatskih odnosa. Prvi zvanični razgovori očekuju se u januaru.

Američki predsednik rekao je juče da ne očekuje da će ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa s Kubom odmah doneti promene u toj državi, brzo ukidanje ekonomskog embarga SAD ili mogućnost njegove posete Havani.

"To je i dalje režim koji ugnjetava svoj narod", rekao je Obama ali je dodao da je na Kubi "neizbežna promena". 

Raul Kastro je potvrdio da će učestvovati na Samitu Amerika koji se održava u Panami u aprilu.

To bi bio potencijalno njegov prvi sastanak sa američkim predsednikom Barakom Obamom, otkako je u sredu dogovoreno obnavljanje odnosa SAD i Kube, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Kubanski parlament jednoglasno je ranije danas podržao sporazum između Havane i Vašingtona o normalizaciji odnosa posle poluvekovnog perioda neprijateljstva.

"Parlament Kube je tome dao jednoglasnu podršku", javila je kubanska agencija Prensa Latina ubrzo po početku sednice.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво