Читај ми!

Zatočenici napuštaju Gvantanamo

Četvorica Avganistanca koji su bili više od 10 godina zatočeni u Gvantanamu, prebačeni su u Avganistan, saopštio je Pentagon.

Četiri muškarca su vojnim avionima prebačeni u Kabul i predati avganistanskim vlastima. To je prvi takav slučaj još od 2009. godine, naveli su zvaničnici Pentagona, prenosi Tanjug.

Prema saopštenju, pošto je obavljena sveobuhvatna analiza njihovog slučaja, u Avganistan su prebačeni Šavali Han, Hi Ali Gul, Abdul Gani i Mohamed Zahir, prenosi AFP.

"Kao rezultat te analize, tokom koje je istražen određen broj faktora, uključujući pitanja bezbednosti, iz šest odseka i agencija jednoglasno je odlučeno da im se odobri transfer", ističe američko ministarstvo odbrane.

Kako navodi Rojters, to je najnoviji korak u nastojanju administracije predsednika Baraka Obame da postepeno zatvori taj američki vojni zatvor na Kubi.

Obama je još pre šest godina kada je osvojio prvi predsednički mandat obećao zatvaranje zatvora Gvantanamo, ukazujući na štetu koja se time čini američkom imidžu u svetu, ali to nije mogao da učini, delom i svog prepreka u Kongresu.

Početkom meseca je šest zatočenika prebačno u Urugvaj, pa je najnovijim transferima, njihov broj pao na 132.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво