Читај ми!

Lov Islamske države na dezertere

Islamska država (IS) pogubila je 100 svojih pripadnika koji su pokušali da pobegnu iz njenog "glavnog grada" Rake u Siriji, saopštio je neimenovani sirijski pobunjenik, protivnik i IS i Asadovog režima.

Islamska država je, inače, oformila vojnu policiju, sa zadatkom da "lovi" strane pripadnike koji se ne javljaju na dužnost. Poslednjih dana ta policija je izvršila upad u desetine kuća i privela mnoge džihadiste razočarane realnošću borbe u Siriji, prenosi AFP.

Britanska štampa je u oktobru pisala o pet Britanaca, tri Francuza, dva Nemca i dva Belgijanca, koji su želeli da se vrate kućama, jer su shvatili kako se više bore protiv drugih pobunjeničkih grupa nego protiv Asadovog režima. Zbog te namere IS ih je pohapsila.

Prema podacima Međunarodnog centra za proučavanje radikalizma pri londonskom Kings koledžu, u redovima IS ima bar 20 do 50 pripadnika iz Britanije koji bi se vratili kući, ali strahuju da ne budu zarobljeni.

Otkad je koalicija predvođena SAD u avgustu otpočela s vazdušnim napadima protiv IS, ta ekstremistička grupa je pomalo počela da gubi bitku sa drugim pobunjeničkim snagama, a broj poginulih pripadnika IS znatno je povećan.

U četvrtak su irački Kurdi objavili kako su u dvodnevnom napadu razbili opsadu IS pod kojom su dugo bili civili i borci etničke grupe Jazida u provinciji Sindžar. U tom napadu je učestvovalo 8.000 pešmerga boraca, potpomognutih žestokim vazdušnim napadima međunarodnih koalicionih snaga.

Portparol partije Kurdske demokratske unije Navaf Halil objavio je kako su danas kurdski borci posle žestokih okršaja sa pripadnicima IS napredovali u šest četvrti sirijskog grada Kobane, na granici s Turskom, i da su opkolili Kulturni centar na istoku tog grada.

Pentagon je, inače, ovih dana objavio kako je u američkim vazdušnim napadima stradalo nekoliko vođa IS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво