Читај ми!

Putin: Povećana aktivnost stranih agenata

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na unapređenje rada ruskih tajnih službi, kako bi one mogle da se nose sa "modernim izazovima i pretnjama", saopštio je Kremlj. Putin je rekao i da su ruske službe bezbednosti registrovale 230 stranih agenata tokom godine u zemlji.

Vladimir Putin je taj zahtev izneo u pismu upućenom veteranima i aktuelnim operativcima ruskih bezbednosnih službi, navodi Rojters.

"Naglašavam da moderni izazovi i pretnje, kao i pojava novih destabilizujućih faktora, zahtevaju povećanje efikasnosti čitavog sistema domaćih specijalnih službi", napisao je Putin u pismu povodom Dana bezbednosnih službi, prenosi Tanjug.

Ključni zadatak operativaca ruskih tajnih službi jeste da se bore protiv međunarodnog terorizma i "svakog eventualnog pokušaja inostranih tajnih službi da zadaju udarac Rusiji i njenim političkim i ekonomskim interesima", navodi se u pismu ruskog predsednika.

Kasnije je u govoru naveo da nijedna zemlja neće uspeti da "zastraši i izoluje" Rusiju, izražavajući spremnost zemlje da "se nosi s teškoćama" kako bi se osigurao suverenitet Rusije, koju pogađaju zapadne sankcije zbog ukrajinske krize.

Podsećajući da su slični pokušaji protiv Rusije sprovedeni nekoliko puta u istoriji države, Putin je rekao da je zemlja spremna da se "nosi s teškoćama i da na adekvatan način odgovori na sve pretnje protiv suvereniteta, stabilnosti i jedinstva".

Rusija je danas okarakterisala nove američke sankcije kao "beskorisne" i dodala da će čekati koliko bude potrebno da SAD priznaju njeno istorijsko pravo na poluostrvo Krim, koje se ranije ove godine otcepilo od Ukrajine i pripojilo Rusiji.

"Rusija skupo plaća svoju nezavisnu poziciju i podršku zemljacima na Krimu. Čini se da ponekad skupo plaćamo jednostavnu činjenicu što postojimo", ocenio je Putin.

Ruski predsednik je rekao da su ruske službe bezbednosti registrovale 230 stranih agenata tokom godine u zemlji i da su osujetile osam terorističkih napada.

"U Rusiji je povećana aktivnost stranih obaveštajnih službi", dodao je Putin.

Aneksija Krima i sukob na istoku Ukrajine izazvali su najveće pogoršanje odnosa između Moskve i Zapada od kraja Hladnog rata.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво