Si Đinping: Hongkong i Makao su deo jedne Kine

Kineski predsednik Si Đinping poručio je Hongkongu i Makau da ne zaborave da su deo "jedne Kine", dok prodemokratski aktivisti sa obe ove teritorije pozivaju na slobodne izbore za svoje lidere.

Dvodnevnu posetu kineskog predsednika Makau, povodom 15. godišnjice prelaska te teritorije, koja se nalazila pod upravom Portugala, u nadležnost Kine, prate visoke mere obezbeđenja, navodi AFP.

Poseta dolazi samo nekoliko dana pošto je policija rašcištila preostale protestne kampove u susednom Hongkongu, prenosi Tanjug.

Novinarima na aerodromu, koji su čekali dolazak kineskog predsednika u petak nije bilo dozvoljeno da nose kišobrane, simbol prodemokratskog pokreta u Hongkongu, umesto kojih su im podeljene kabanice.

Manja grupa demonstranata pokušala je da dođe do mesta gde je Sji odseo noseći žute kišobrane. Policija ih je zaustavila uz obrazloženje da je tom području "zabranjen pristup".

Si je danas upozorio obe teritorije da se ne drže "principa zablude".

"Mi moramo da se držimo principa 'jedna Kina' i da poštujemo razlike dva sistema", rekao je Si na inauguraciji lidera Makaa Fernanda Čuija, koga je komitet u Pekingu izabrao u avgustu za drugi mandat.

Kineski predsednik se u petak sreo u Makau sa liderom Hongkonga Leungom Čun-jingom, kome je obećao punu podršku nakon rasčišćavanja protestnih kampova koji su blokirali glavne raskrsnice u tom gradu više od dva meseca.

Makao i Hongkong uživaju slobode kakvih nema u matičnoj državi, ali lidere obe teritorije bira komitet u Pekingu, podsetila je francuska agencija.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи