Читај ми!

Kijev: Novo kršenje primirja

Pet ukrajinskih vojnika je poginulo, a sedam ranjeno u napadima proruskih snaga u poslednja 24 časa, što je veći broj stradanja od onih koji su proteklih sedmica beleženi, rekao portparol vojske Andrej Lisenko. Tokom video-konferencije o Ukrajini dogovorena razmena zarobljenika.

"Za sada su koristili samo puške, nisu upotrebili tenkove ili artiljeriju. Ne možemo da kažemo da je situacija eskalirala", rekao je Lisenko, ne pružajući više detalja, prenosi Tanjug.

Obnova nasilja je usledila samo nekoliko sati uoči video-konferencije predstavnika Kijeva i proruskih snaga na kojoj treba da odrede datum nastavka mirovnih pregovora.

Video-konferencija o Ukrajini koja je bila predviđena za 10. decembar, održana je danas (posredstvom Skajpa).

Tokom današnje video-konferencije o Ukrajini, dogovorena je razmena zarobljenika, ali nije utvrđen datum sastanka Kontakt grupe, iako je nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer zatražio da sastanak bude 21. decembra u Minsku.

Postignut je sporazum o razmeni zarobljenika po principu "svi za sve", ali nisu precizirani mehanizmi te razmene, izjavio je predstavnik proruskih snaga Luganska Vladislav Deinego.

O tome da nije postignut dogovor o datumu sastanka Kontakt grupe medije je izvestio predstavnik samoproklamovane Donjecke Republike Denis Pušilin, prenosi TAS.

Pušilin je izrazio očekivanje da će sastanak ipak biti održan do kraja godine.

Nemački šef diplomatije Štajnmajer je ranije danas izjavio: "Zatražio sam da sastanak bude održan nakon video-konferencije. Možda čak i u nedelju. Ima mnogo preduslova za to".

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko uoči današnje skajp-konferencije apelovao je da se Kontakt grupa održi što pre i predložio da to bude 21. decembar.

Dve zaraćene strane na istoku Ukrajine saglasile su se u Minsku 5. septembra o prekidu vatre i razmeni zarobljenika tokom pregovora kojima je posredovao OEBS.

Tada je usvojen Protokol koji predviđa zabranu upotrebe teškog naoružanja. Dogovoren prekid vatre iz septembra krše obe sukobljene strane, ali su raketni napadi značajno smanjeni od početka decembra.

Takva situacija je dala nadu da bi moglo da dođe do deeskalacije konflikta u kome je od aprila ubijeno više od 4.700 ljudi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво