Читај ми!

Nema novih sankcija Zapada za Moskvu

Brisel može da razmotri ukidanje sankcija Rusiji ako bude očuvan teritorijalni integritet Ukrajine, poručuje Angela Merkel. Barak Obama potpisao zakon o uvođenju novih sankcija, ali ih sada neće realizovati. Lavrov kaže da taj zakon pogoršava odnose Rusije i SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, nakon prvog dana samita evropskih lidera zemalja EU u Briselu, izjavila da na samitu nije bilo reči o davanju vojne pomoći i oružja Ukrajini, prenosi Tanjug.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da bi EU i Rusija trebalo da rade zajedno kako bi našli izlaz iz ukrajinske krize i da nema razloga za pooštravanje sankcija.

S obzirom na to da Rusija prolazi kroz tešku finansijsku krizu, a to su znaci koje očekujemo, dodaje Oland, zato nema razloga da se uvode nove sankcije, već treba naći način za njihovo ublažavanje.

Po svemu sudeći, Francuska neće Rusiji isporučiti nosač helikoptera "mistral" jer, prema Olandovoj proceni, za to "nema potrebe".

Francuski predsednik je istakao da će u narednim danima nastaviti razgovore sa predsednicima Rusije i Ukrajine kako bi se našlo rešenje za konflikt na istoku Ukrajine, navodi Tas

Italijanski premijer Mateo Renci saglasan je sa liderima Nemačke i Francuske kada je u pitanju saradnja EU i Rusije, što je, kako kaže, od strateškog značaja.

"Očigledno je da nećemo naći dugoročnu perspektivu za Ukrajinu bez adekvatne, dosledne i jedinstvene evropske strategije prema Rusiji", rekao je novi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, preneo je Rojters.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je ranije ruskog predsednika Vladimira Putina na "radikalnu promenu" stava prema ostatku sveta.

Mogerinijeva je ocenila da ruska finansijska kriza "nije dobra vest" za Evropu i ostatak sveta.

"Predsednik Putin i drugi ruski lideri treba da usvoje kooperativan stav u pogledu aktuelnih kriza", rekla je Mogerinijeva po dolasku na evropski samit.

Ni Vašington ne uvodi nove sankcije 

U međuvremenu, američki predsednik Barak Obama je potpisao zakon kojim se omogućava uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob.

Ipak, kako kaže, nema nameru da u ovoj fazi uvodi nove sankcije.

"Ovaj zakon daje administraciji dodatna ovlašćenja (da uvode sankcije) koja mogu biti upotrebljena kada to nalože okolnosti", saopštava Obama.

Američki predsednik ističe da želi da nastavi blisku saradnju sa svojim evropskim saveznicima i partnerima da "odgovori na razvoj ukrajinske situacije".

"Nastavićemo ponovo da procenjujemo i da prilagođavamo naše sankcije u zavisnosti od stava Rusije", dodaje prvi čovek SAD.

Obama ponovo poziva Moskvu da okonča okupaciju i pokušaj aneksije Krima i da prestane da podržava separatiste na istoku Ukrajine.

Američki predsednik ponavlja da su SAD spremne da ukinu sankcije ako Rusija preduzme "potrebne mere", odnosno ako poštuje sporazum iz Minska o primirju i ako se nađe trajno rešenje sukoba koje poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Obama je više puta rekao da smatra da je kontraproduktivno da SAD uvode dodatne sankcije bez usklađivanja sa EU.

Nakon ovog saopštenja Bele kuće, telefonom su razgovarali šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekreter Džon Keri.

Ruski diplomata smatra zakon o uvođenju sankcija Rusiji može na duže vreme da pogorša odnose Moskve i Vašingtona.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je duboko razočarano time što je američki predsednik potpisao zakon o uvođenju dodatnih sankcija Rusiji.

"Nećemo pustiti da neprijateljske akcije Vašingtona ostanu bez reakcije", stoji u saopštenju Ministarstva, a javlja Rojters, prenosi Tanjug.

"Odluka o mogućem odgovoru zavisiće od američke primene novog zakona u praksi", poručuje rusko ministarstvo.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na jučerašnjoj završnoj godišnjoj konferenciji za štampu izjavio da neće pristajati na kompromise kad je reč o stavu Rusije prema Ukrajini.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво