Читај ми!

SAD i Kuba, dan za istoriju

Predsednik Kube Raul Kastro i američki predsednik Barak Obama istovremeno su se obratili javnosti povodom oslobađanja iz zatvora jednog američkog građanina iz kubanskog zatvora i trojice Kubanaca koji su bili zatočeni u SAD. Obama ocenjuje da je reč o najznačajnijoj promeni u američkoj politici u prethodnih 50 godina.

Amerikanac Alan Gros oslobođen je iz kubanskog zatvora posle pet godina – u okviru dogovora koji je uključio oslobađanje trojice Kubanaca iz američkog zarobljeništva, potvrdili su neimenovani zvaničnici SAD, javljaju agencije, a prenosi Tanjug.

Gros je pušten iz humanitarnih razloga na zahtev Obamine administracije, a oko podneva je sleteo u SAD, navodi Rojters

Predsednici Sjedinjenih Američkih Država i Kube Barak Obama i Raul Kastro su se istovremeno obratili javnosti.

Obama je istakao da Sjedinjene države danas menjaju odnos sa narodom Kube. Obama je iz Bele kuće poručio da je reč o "najznačajnijoj promeni u američkoj politici u prethodnih 50 godina".

"Izolacija nije urodila plodom. Vreme je za novo poglavlje", rekao je Obama, najavljujući normalizaciju odnosa sa Kubom.  

Predsedni Kube Raul Kastro pozdravio je obnovu odnosa sa SAD, a u govoru koji je prenosila državna televizija, Kastro je rekao da i dalje postoje značajne razlike između SAD i Kube, u oblastima kao što su ljudska prava, spoljna politika i pitanja suverenosti.

Međutim, dodao je Raul Kastro, dve zemlje moraju naučiti da žive sa svojim razlikama "na civilizovan način".  

Raul Kastro je najavio da će Kuba pustiti iz zatvora i poslati u SAD čoveka koji je špijunirao za SAD, prenosi Rojters.

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je ranije danas sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom više od 45 minuta, a to je bio prvi značajan razgovor lidera SAD i Kube od 1961. godine prenele su agencije.

Razgovoru dvojice predsednika prethodila je jednogodišnja tajna diplomatska aktivnost, a važnu ulogu u uspostavljanju dijaloga Vašingtona i Havane odigrao je papa Franja koji je uputio pisma Kastru i Obami, prenosi Beta

SAD i Kuba od 1961. nemaju zvanične diplomatske odnose, ali imaju kancelarije za vezu koje obavljaju najnužnije poslove.

Američki zvaničnici najavili su da će SAD i Kuba početi pregovore o normalizaciji diplomatskih odnosa kao deo najznačajnije promene američke politike prema toj komunističkoj zemlji posle pola veka.

Zvaničnici navode da SAD planiraju da narednih meseci ponovo otvore ambasadu u Havani, što je deo dogovora u okviru kojeg su oslobođeni Amerikanac Alan Gros i tri Kubanca.

Američki senator Marko Rubio rekao je da sporazum uključuje i normalizaciju bankarskih i trgovinskih veza SAD s Kubom.

Trojica Kubanaca su uhapšeni 2001. godine u Majamiju i osuđeni su zbog špijunaže u Južnoj Floridi, a u SAD ih je navodno poslao tadašnji kubanski predsednik Fidel Kastro zajedno sa još dvojicom Kubanaca koji su ranije pušteni.

Na Kubi je, pod vođstvom brata Raula Kastra, Fidela, izvedena komunistička revolucija koja je 1959. godine oborila dotadašnji režim diktatora Fulgensija Batiste.

SAD su 1960. godine uvele potpunu blokadu ovog karipskog ostrva, koje je 1962. godine postalo epicentar Kubanske raketne krize, nakon što je Sovjetski Savez tamo instalirao svoje nuklearne projektile.

 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво