Noć na istoku Ukrajine bez incidenata

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao da je noć na istoku Ukrajine protekla bez oružanih incidenata. Međunarodni aerodrom u Harkovu u potpunosti je otvoren nakon što je tri dana bio zatvoren iz bezbednosnih razloga.

Petro Porošenko je rekao da je noć na istoku Ukrajine protekla bez ijednog oružanog incidenata i dodaje da je to pozitivan znak za sprovođenje mirovnog plana, javlja Tanjug.

"Danas je prva noć u kojoj nismo imali nijedno granatiranje, ni jedan slučaj kršenja prekida vatre", rekao je Porošenko na sastanku sa savetnicima za bezbednost, koji je delom emitovan na državnoj televiziji.

Ukrajinski predsednik je rekao da se "danas suočavamo sa izuzetno ključnim zadatkom primene mirovnog plana".

Predstavnici "Donjecke Narodne Republike" demantovali su izjavu Porošenka i optužili Kijev za artiljerijske napade na teritoriju aerodroma u Donjecku tokom noći, uprkos prekidu vatre.

Izjave ukrajinskog predsednika, daju, međutim, notu optimizma, pred dvodnevnu posetu nove šefice evropske diplomatije Federike Mogerini Kijevu, ocenio je Rojters.

Na konferenciji za novinare ukrajinske vojske, portparol Andrij Lisenko je potvrdio da tokom noći na istoku nije bilo napada proruskih aktivista, ali da su položaji ukrajinske vojske granatirani tokom dana, u ponedeljak.

Sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine dogovoren je u septembru u Minsku, između vladinih i proruskih aktivista, kako bi se okončao konflikt.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, na istoku Ukrajine život je izgubilo 4.700 ljudi.

Primirje je, međutim, u više navrata kršeno, a Kijev je poručio da neće sprovesti naredne korake iz mirovnog sporazuma dok oružje ne utihne, navela je britanska agencija.

Otvoren aerodrom u Harkovu

Aerodrom u Harkovu zatvorila je Državna vazduhoplovna službe Ukrajine 13. decembra zbog antiterorističkih operacija ukrajinske bezbednosne službe, izvestio je ukrajinski onlajn dnevnik Apostrof, javlja Tanjug.

Pored ovog aerodroma, zatvoreni su aerodromi Dnjepropetrovsk i Zaprožje na jugoistoku Ukrajine, preneo je Tas.

Letovi iznad Dnjepropetrovska, takođe, trebalo bi da budu obnovljeni danas, rekao je šef Državne vazduhoplovne službe Ukrajine Denis Antonjuk.

Dodao je da će zabrana avio-saobraćaja na aerodromu Zaporožje biti nastavljena do subote, ne navodeći razloge.

Zatvaranje ukrajinskih aerodroma je usledilo u jeku izveštavanja ruskih medija da se transportni avioni "US C-130 Herkules" istovaruju na aerodromu Zaprožje i da je zona aerodroma ojačana u žurbi podignutim odbrambenim tornjevima.

Proruski aktivisti na istoku Ukrajine, takođe, izvestili su o pojačanoj vazduhoplovnoj aktivnosti iznad pista u Kramatorsku i Čuhuivu, gde se vojna oprema doprema iz Dnjepropetrovska.

Ovo nije prvi put da Državna vazduhoplovna službe Ukrajine zatvara ukrajinske aerodrome, a vazduhoplovne veze sa Donjeckom prekinute su od maja.

Letovi između Harkova i Moskve su, takođe, zabranjeni u maju, a između Dnjepropetrovska i Moskve u decembru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво