Britanci traže cenzurisane delove izveštaja CIA

Parlamentarni komitet, koji istražuje moguće veze Britanije sa mučenjem pritvorenika, zatražiće pristup cenzurisanim delovima izveštaja američkog Senata o kontroverznim metodama ispitivanja koje je sprovodila CIA nad osumnjičenima za terorizam, saopštio je predsedavajući tog tela.

Ova vest dolazi u jeku sve većeg broja pitanja da li su britanske obaveštajne službe koristile informacije do kojih je CIA dolazila brutalnim i neodobrenim metodama u godinama posle terorističkih napada na Njujork i Vašigton 11. septembra 2001. godine, javio je AFP, prenosi Tanjug.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon izjavio je da ključne figure u laburističkoj vladi u to vreme, uključujući bivšeg premijera Tonija Blera, treba da odgovore na ta pitanja.

"Na ministrima u toj vladi je da daju odgovore za svoje delovanje", rekao je Falon za Sandej telegraf.

Predsedavajući Obaveštajnog i bezbednosnog komiteta britanskog parlamenta Malkom Rifkajnd izjavio je da će zatražiti pristup tajnim delovima američkog izveštaja, ali da nije uveren da će ishod biti pozitivan.

Britanska vlada je prošle sedmice saopštila da su britanski obaveštajci razgovarali sa svojim kolegama u SAD oko uklanjanja nekih delova iz izveštaja Senata, dodajući da je to učinjeno iz "bezbednosnih razloga", a ne da bi se prikrila nekakva uloga koju je Britanija imala.

Rifkindov komitet već sprovodi istragu da li su britanski obaveštajni agenti bili umešani u loše postupanje prema pritvorenicima.

Prema izveštaju Komiteta američkog Senata objavljenom u utorak CIA je krila od Bele kuće i javnosti brutalne metode ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

Britanske strane i domaće obaveštajne službe, MI-6 i MI-5, godinama su optuživane za saradnju na lošem postupanju prema pritvorenicima, što su one demantovale.

Istraga koju je predvodio sudija Piter Gibson, a koju je pokrenuo premijer Dejvid Kameron, pokazala je prošle godine da su britanski špijuni imali saznanja o lošem postupanju SAD prema osumnjičenima za terorizam.

Njegova saznanja ispituju Obaveštajni i bezbednosni komitet britanskog parlamenta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво