Zahtevi da agenti CIA odgovaraju zbog torture

Zvaničnici UN poručuju, povodom izveštaja Senata SAD o mučenju pritvorenika koje je sprovodila CIA, da se mora suditi svima koji su odobrili i sproveli torturu. Edvard Snouden kaže da su SAD počinile "neoprostive zločine". Dik Čejni ocenjuje da je izveštaj Senata "pun besmislica". Moskva pozvala Vašington da objavi i preostale podatke o kršenjima ljudskih prava.

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein poručio je da se mora suditi svim američkim zvaničnicima i agentima CIA koji su odobrili i sproveli torturu. Američki senat je u utorak objavio rezultate petogodišnje istrage povodom navoda o metodama mučenja koje je posle 11. septembra 2001. godine sprovodila CIA.

Istakao je da je po međunarodnom pravu "kristalno jasno" da Sjedinjene Američke Države, koje su 1994. godine ratifikovale Konvenciju o zabrani torture, sada imaju obavezu da obezbede da prekršitelji budu pozvani na odgovornost.

"U svim zemljama – ako neko počini ubistvo, sudi mu se i završi u zatvoru. Ako siluje ili pljačka, sudi mu se i završi u zatvoru. Ako neko naredi, omogući ili počini torturu – što je priznato kao ozbiljan međunarodni zločin – ne može mu se jednostavno omogućiti nekažnjivost zbog političke podobnosti", rekao je Zeid Raad el Husein, prenosi Tanjug.

Rojters, takođe, prenosi El Huseinovu izjavu da, kada je reč o slučajevima torture, ne bi trebalo da bude nekažnjivosti niti zastarevanja.

Konvencija o torturi zabranjuje takav tretman i ne dozvoljava nikakve izuzetke, čak ni u slučaju rata, istakao je El Husein u saopštenju koje je objavio povodom Dana ljudskih prava.

"Konvencija nikoga ne zaobilazi – ni mučitelje, ni političare, niti zvaničnike koji definišu politiku ili izdaju naređenja", istakao je El Husein.

Prema njegovim rečima, činjenica da zemlja kao što je SAD tako jasno potvrdi da je nedavno primenjivala mučenje, predstavlja snažan podsetnik da treba učiniti "mnogo, mnogo više da bismo ga svuda eliminisali".

"To je bila istina i u najboljim vremenima, a posebno u periodu rasta međunarodnog terorizma, kada se pojavila tendencija da se sklizne u tu praksu, opisanu ublažnim izrazima, čak i u zemljama gde je ona jasno stavljena van zakona", dodao je El Husein.

UN neće prihvatiti "ne" kao odgovor

Specijalni izvestilac za torturu u UN Huan Mendez rekao je da Ujedinjene nacije neće prihvatiti "ne" kao odgovor i svako pojedinačno mučenje nad osumnjičenima koje je sprovodila CIA mora da bude istraženo.

Izveštaj koji je objavio Američki senat konačno je primorao Poljsku da prizna da je na njenoj teritoriji bio tajni američki zatvor, navela je Raša tudej, prenosi Tanjug.

Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski tvrdi, međutim, da poljski zvaničnici nisu bili informisani o taktikama mučenja koje su se u tom zatvoru koristile.

Huan Mendez smatra da zemlje koje su umešane u torture pripadnika CIA treba da sprovedu sopstvenu "iskrenu, nepristrasnu" istragu i to ne samo Poljska već i mnoge druge zemlje koje su sarađivale u "ovoj nemoralnoj, nefer i nezakonitoj praksi".

"Malo je teže poverovati da predsednik Poljske, koji je priznao da je dozvolio korišćenje tajnih pritvorskih centara radi vanrednih ispitivanja, nije znao šta se tamo događa", rekao je Mendez.

"Zbog čega bi neko bio odveden u tajni pritvorski centar, ako ne da bi bio mučen?", upitao je Mendez.

Rekao je da će sva nadležna tela UN kao i on sam insistirati na istrazi, krivičnom gonjenju kao i kažnjavanju svakog pojedinačnog čina torture.

"Insistiraćemo na tome. Nećemo prihvatiti 'ne' kao odgovor", rekao je Mendez za Rašu tudej.

Snouden: CIA činila neoprostive zločine

Bivši agent američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvard Snouden izjavio je da su Sjedinjene Američke Države počinile "neoprostive zločine".

Snouden se u sredu uključio video-linkom na konferenciju u Parizu u organizaciji Amnesti internešenela, rekavši da je "duboko ožalošćen i prilično ljut" zbog onoga što je pročitao u izveštaju Senata, javila je agencija AFP, prenosi Tanjug.

"Istraga Senata i izveštaj koji su objavili izuzetni su iz više razloga. Sve što smo činili u okviru ovog programa je neoprostiv zločin. Videli smo pojedince koji su izgubili život zbog tretmana koji su imali u okviru programa za mučenje", naveo je Snouden.

Snouden je zapitao – ukoliko SAD dozvoljavaju takve metode i ne obaziru se na njih, šta to može da znači za druge totalitarne države u Aziji, Africi i drugim zemljama širom sveta.

Naveo je da u Moskvi, gde uživa azilantski status, živi "običnim životom" i da se vozi metroom.

Rusija traži da SAD objavi preostale podatke

Moskva je saopštila da je američki izveštaj o torturi zatvorenika "šokantan" i pozvala Vašington da objavi i preostale podatke o kršenjima ljudskih prava.

Kako je preneo AFP, Rusija je takođe saopštila da SAD nisu oličenje demokratije.

"Objavljeni podaci su najnoviji dokaz grubog i sistematskog kršenja ljudskih prava koje sprovode američke vlasti", rekao je izaslanik za ljudska prava ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Dolgov, javlja AFP, prenosi Tanjug.

Dolgov je naveo da je najveći deo izveštaja i dalje ostao poverljiv i pozvao međunarodne aktiviste za ljudska prava da izvrše pritisak na SAD da objave sve informacije o kršenjima prava koje je Vašington činio u okviru "rata protiv terorizma", navodi AFP.

U izvodu iz šireg izveštaja Senata koji je još pod oznakom tajnosti navodi se da je CIA sprovodila "brutalna" ispitivanja osumnjičenih navodnih saradnika Al Kaide posle terorističkih napada 11. septembra u SAD, i da je obmanjivala druge zvaničnike o tome šta je radila.

U izveštaju se navodi da podaci koje je CIA na ovaj način sakupila nisu ni doveli do informacija koje bi sprečile bilo kakve pretnje.

Pored metode polivanja vodom koja izaziva osećanje gušenja, poznate kao "voterbording", metode koje su koristile SAD uključivale su udaranje zatvorenika o zid, držanje zatvorenika izolovanim u dužem periodu i pretnje smrću.

CIA je svoje akcije u godinama posle napada 11. septembra branila rekavši da su njima spaseni životi.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 11. dec 2014, 22:08) - anonymous [neregistrovani]

Niko i za nista

nece odgovarati, a kamoli biti osudjen. Zivi bili, pa videli.

(četvrtak, 11. dec 2014, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Sta

Sta reci o ovome kad sam Bus mladi,pre neki dan rece na TV.u to su radile patriote SAD-va. Zato i Bus mora na sud i neka dokazuje da je brutalnost patriotizam Americke demokratije!

(četvrtak, 11. dec 2014, 17:43) - anonymous [neregistrovani]

Nije cudno!

Da su radili sa drugima kada to rade svakodnevno sa svojima...

(četvrtak, 11. dec 2014, 16:20) - anonymous [neregistrovani]

prekomanda

Nedavno sam u nekim amer.novinama procitao da ako neko od amer.vojnika u bilo kojoj zemlji sveta u kojoj imaju vojne baze,izazovu saobracajnu nezgodu sa smrtnim ishodom,silovanja itd/podlezu samo zakonima SAD.Najcesca ,,kazna,,za ,,nestasne amer.vojnike,, je prekomanda,ukor ili prekoredno dezurstvo.Tako da od nekakvog ,,kaznjavanja,,nema nista i svesce se samo na onu staru ,,tresla se gora rodio se veliki mis,,.

(četvrtak, 11. dec 2014, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Medjunarodno pravo

Znacu da je ovaj svet pravedan kada americki vojnik bude odgovarao pred sudom za ratne zlocine.

(četvrtak, 11. dec 2014, 15:21) - anonymous [neregistrovani]

Naivno

je verovati da će SAD da dozvoli da neki međunarodni sud sudi njihovim zvaničnicima. Da su to hteli, mogli su i sami da im sude. Namera objavljivanja podataka o CIA mučenjima je da se zastraše svi koji pomišljaju na otpor vojsci i politici SAD-a.

(četvrtak, 11. dec 2014, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

napad najbolja odbrana...

napadali po svijetu druge, a sami radili neoprostive zlocine.....

(četvrtak, 11. dec 2014, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Ovakve slucajeve

mogli smo samo da cujemo za Kinu od strane SAD-a a ispostavilo se da je SAD samo koristila svoj primer da optuzuje ni zasta druge!

(četvrtak, 11. dec 2014, 13:55) - anonymous [neregistrovani]

Da su Srbi već bi im bilo suđeno

Ovako, samoproglašeni svetski policajac i kadija neće sam sebi da sudi!

(četvrtak, 11. dec 2014, 13:39) - Mile [neregistrovani]

CIA

Ma dajte molim vas ko da im sudi kad je to demokratska država i oni imaju pravo da rade šta hoće al ne drugi.