Porošenko poziva Moskvu da povuče snage

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko apelovao je na Rusiju da povuče svoje snaga sa istoka Ukrajine, gde je na snazi primirje.

Petro Porošenko je u zvaničnoj poseti Australiji, gde je razgovarao sa premijerom Tonijem Abotom.

"Molim vas, obustavite vatru. Molim vas, oslobodite taoce. Molim vas, povucite svoje snage sa moje teritorije", rekao je Porošenko u Sidneju, na konferenciji za novinare s Abotom, prenosi Beta.

Porošenko je ocenio da bi povlačenje ruskih snaga sa ukrajinske teritorije vodilo uspostavljanju mira.

"Molim vas, zatvorite granice. I obećavam da ćemo u roku od jedne, dva, tri nedelje imati mir i stabilnost u Ukrajini. To je vrlo jednostavno", rekao je ukrajinski predsednik, koji je dobio podršku Sidneja u ovom sukobu.

Situacija na istoku Ukrajine je mirna posle sporazuma o prekidu vatre koji je stupio na snagu u sredu.

Mirovni pregovori o prekidu sukoba na istiku Ukrajine, koji je trebalo da se održe u sredu u Minsku, odloženi su na zahtev proruskih snaga.

Novi datum pregovora nije saopšten, a proruski pobunjenici tražili su odlaganje pregovora za 12. decembar.

Ovo je četvrto primirje u osam meseci sukoba na istoku Ukrajine. Tokom sukoba je, prema UN, poginulo više od 4.300 ljudi, a više stotina hiljada je napustilo svoje domove.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво