Читај ми!

Zakopane "ratne sekire" na istoku Ukrajine

Generalštab ukrajinske vojske saopštava da je stupila na snagu suspenzija vojnih dejstava protiv proruskih aktivista na istoku zemlje. Petro Porošenko poručuje da je Ukrajina "spremna da zaustavi prolivanje krvi", dok Sergej Lavrov isstiče da je smirivanje tenzija još daleko.

Portparol ukrajinske vojske kaže da je suspenzija vojnih akcija stupila na snagu u skladu sa "danom primirja", koji je predložio predsednik Ukrajine Petro Porošenko, prenosi Tanjug.

Predstavnici proruskih aktivista saopštavaju da pristaju na uslove "dana primirja".

Današnji prekid neprijateljstava predstavlja novi pokušaj da se oživi primena sporazuma o primirju sklopljenog 5. septembra u Minsku, koje je do sada svakodnevno kršeno.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko ističe da se prekid vatre održava, dok su planirani pregovori između Kijeva i proruskih aktivista odloženi.

"Mi smo danas pre sat i po proglasili novi prekid vatre. Nemamo nijedan ispaljeni metak i nijednog poginulog vojnika", naglašava Porošenko.

Ukrajinski predsednik kaže da je Ukrajina spremna da "zaustavi prolivanje krvi", ali ne po cenu "odricanja od slobode, demokratije, suvereniteta i nezavisnosti".

Porošenko dodaje da sukob nije samo rat za Ukrajinu, već i "rat za slobodu, demokratiju, Evropu". 

Donjeck i Lugansk su sve do juče bili izloženi stalnim raketnim napadima.

Ukrajinske vlasti su saopštile da su se područja na istoku zemlje, pod kontrolom državnih snaga, u protekla 24 sata našla pod artiljerijskom vatrom 64 puta. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da će biti potrebno još mnogo vremena da bi se smirile tenzije u istočnoj Ukrajini, uprkos suspenziji borbenih dejstava.

Lavrov dodaje da će pregovori, koji treba da prate"dan tišine", biti održani "narednih dana", mada nije određen tačan datum.

"Narednih dana je planiran sastanak Kontakt grupe za Ukrajinu, na kome će biti razmatran plan o praktičnim merama koji su napravili vojni stručnjaci radi postizanja trajnog mira", rekao je Lavrov u intervjuu za RIA Novosti.

RIA Novosti navode, međutim, da Kijev hoće da pregovori budu u utorak, dok proruski aktivisti traže više vremena i da sastanak bude u petak. 

Pregovori, uz posredovanje OEBS-a, treba da doprinesu postizanju mira sklapanjem dogovora o merama, kao što je uklanjanje teškog oružja s linije fronta, navodi Rojters.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво