Читај ми!

Oland u iznenadnoj poseti Moskvi

Francuski predsednik Fransoa Oland doputovao je u iznenadnu posetu Moskvi, gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sa kojim je razgovarao o ukrajinskoj krizi.

Oland je Putinu rekao da Moskva i Zapad moraju da spreče stvaranje novih zidova koji bi ih delili i da "rešenja moraju pronaći zajedno", prenosi Tanjug.

Oland je prvi zapadni lider koji je posetio Rusiju od početka ukrajinske krize, koja je bila povod da Evropska unija i SAD uvedu sankcije Moskvi zbog podrške proruskim snagama na istoku Ukrajine, preneo je AFP.

"Postoje trenuci kada moramo da ugrabimo priliku", rekao je Oland Putinu pre nego što su dvojica lidera nastavili razgovore iza zatvorenih vrata.

Putin se složio da postoje "teški problemi", ali je izrazio uverenje da Olandova "kratka, radna poseta može bez sumnje da doprinese rešavanju mnogih međunarodnih problema".

Putin je rekao da nisu razgovarali o isporuci dva vojna broda iz Francuske, koju je Pariz suspendovao pod snažnim pritiskom svojih saveznika da obustavi prodaju zbog tenzija između Rusije i Ukrajine, prenela je agencija AP.

"Polazimo od pretpostavke da će sporazum biti sproveden", rekao je Putin, ali i dodao da će Rusija "delovati s razumevanje bez obzira kako se ti događi budu razvijali".

U obraćanju novinarima posle sastanka, Putin je rekao da mada nijedna od strana u sukobu u Ukrajini ne ispunjava svoje obaveze, situacija daje nadu za napredak u bliskoj budućnosti, prenela je ruska televizija Raša tudej.

I Pariz i Moskva se slažu da je potrebno "hitno okončanje krvoprolića", rekao je Putin i pozvao Ukrajinu da odmah povuče artiljeriju s granice s Donjeckim regionom.

Putin je rekao da Rusija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da očekuje da će Kijev isključiti mogućnost blokade republika Donjeck i Lugansk, jer će "inače biti teško zamisliti teritorijalni intergitet Ukrajine".

Oland je rekao da je tokom planiranog leta nad Moskvom odlučio da napravi pazu kako bi "razgovarao o najznačajnim pitanjima povezanim s ukrajinskom krizom".

Putin je zahvalio francuskom predsedniku na poseti i dodao da će ona "izvesno doprineti rešavanju mnogih problema".

Dvojica predsednika su se sastala na aerodromu "Vnukovo" blizu Moskve, na terminalu koji koriste predstavnici Kremlja i drugi ruski zvaničnici.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво