Poništavanje svih sporazuma o "Južnom toku“?

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov najavljuje da, posle objavljivanja da se obustavlja projekat "Južni tok", sledi poništavanje međudržavnih sporazuma o izgradnji tog gasovoda.

Peskov je dnevniku Komersant rekao da će biti "realizovane procedure" o prestanku važenja sporazuma o izgradnji "Južnog toka".

List navodi da Rusiji sada predstoji "dug proces anuliranja sporazuma o "Južnom toku" i rešavanja mogućih finansijskih trebovanja".

S tačke gledišta Rusije, dodaje list, reč je o "višoj sili", pošto je Bugarska, koja je govorila o velikoj zainteresovanosti za projekat, neočekivano izmenila stav i nije dozvolila izgradnju gasovoda.

Pravnici koje je anketirao Komersant, navode da se kazne za izlazak ili poništavanje međuvladinih sporazuma ne predviđaju, a da se procedura reguliše samim dokumentom.

Dnevnik piše da je "iznenadna smrt" "Južnog toka", posle osam godina pregovora i skupih pripremnih radova, bila neočekivana ne samo za evropske političare već i za same učesnike projekta, prenosi Beta.

List dodaje da i inostrani učesnici morskog dela projekta - "ENI", "EdF" i "Vinteršal", nisu komentarisali situaciju, jer, kako je rekao izvor jedne od tih kompanija, "malo je šta jasno".

Izvor Komersanta iz "Gasproma" potvrdio je listu da partneri "Gasproma" nisu bili upozoreni, pošto je predsednik Rusije odluku o obustavljanju projekta razmatrao i doneo "kao i obično u takvim slučajevima, u režimu specijalne operacije".

Ruski predsednik Vladimir Putin i čelnik državne gasne kompanije "Gasprom", Aleksej Miler saopštili su 1. decembra da Rusija obustavlja projekat gasovoda koji je trebalo da ruski gas preko Crnog mora dovede do južne Evrope.

Putin je tokom posete Turskoj rekao da je Rusija primorana da se povuče iz projekta Južni tok zbog toga sto EU nije htela da podrži izgradnju gasovoda.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво