Читај ми!

Kameronove radikalne mere

Britanski premijer Dejvid Kameron predložio je radikalne mere za smanjenje migracije iz Evropske unije, ističući da sloboda kretanja u Evropi nije "neograničeno pravo".

Kako je javio Bi-Bi-Si, među merama koje je naveo Dejvid Kameron je predlog da radni imigranti tek posle četiri godine rada mogu da pretenduju na različite vrste socijalnih olakšica, kao što su poreske, dečji dodaci ili jeftini socijalni stanovi.

Stranci koji su već u Velikoj Britaniji, a nisu našli posao u roku od pola godine, bili bi deportovani, prenosi Tanjug.

"Ukoliko tražilac posla iz EU nije našao zaposlenje u roku od šest meseci, od njega će se tražiti da ode", rekao je Kameron, dodajući da sloboda kretanja unutar Evrope nije "neograničeno pravo", prenosi Asošijeted pres.

Osim toga, migranti bi morali da imaju zvaničnu ponudu za posao pre nego što uđu u zemlju, bila bi ograničena prava dovođenja članova porodice u Veliku Britaniju, ne bi se isplaćivali dodaci za decu imigranata ako ona žive u drugoj zemlji.

Takođe, bila bi ubrzana deportacija osuđenih kriminalaca i na duže zabranjen ponovni ulazak prosjacima i prevarantima proteranim iz Velike Britanije, a bio bi onemogućen rad državljanima novoprimljenih zemalja Unije dok se njihove ekonomije ne približe privredama drugih članica.

Kameron je rekao da Velika Britanija mnogo duguje useljenicima, da je ponosan na "multirasni" karakter savremene Britanije, ali da migracija treba da bude stavljena pod pravednu kontrolu.

Asošijeted pres podseća da je pitanje migranata postalo izuzetno zaoštreno i da je desničarska Partija nezavisnosti Velike Britanije (UKIP) osvojila podršku pozivima da se migracija obuzda i napusti EU, koja omogućava građanima svojih 28 članica da žive i rade širom tog saveza.

Kameron je ranije najavio da će u slučaju pobede na izborima u maju naredne godine, održati referendum o daljem ostanku Velike Britanije u EU 2017. godine.

"Ukoliko ne bude sluha za naše zabrinutosti i ne uspemo da poboljšamo naše odnose sa EU, tada, naravno ništa ne isljučujem. Međutim, uveren sam da uz dobru volju i razumevanje možemo postići uspeh", rekao je Kameron.

Kameron je kao primer naveo da radni migranti sa dvoje dece trenutno dobijaju 700 funti mesečno pomoći od države, što je dva puta više nego u Nemačkoj i tri puta više nego u Francuskoj.

"Nije ni čudo da toliko ljudi želi da dođe u Veliku Britaniju", rekao je Kameron.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво