Читај ми!

Veća ovlašćenja za Škotsku

Škotska je spremna da dobije nova, veća ovlašćenja, uključujući uspostavljanje sopstvene stope poreza na prihode prema planovima koje je saopštila međustranačka komisija.

Lord Robert Smit, koji je predsedavao komisijom predstavnika pet političkih partija kaže da će preporuke u sporazumu rezultirati najvećim prenosom ovlašćenja škotskom parlamentu od njegovog uspostavljanja", prenosi Tanjug.

"Parlament će biti moćniji, odgovorniji i autonomniji", poručuje Smit, a prenosi AFP.

Komisija je osnovana posle obećanja tri glavne unionističke strane u Britaniji da nameravaju da daju Škotskoj veću autonomiju ukoliko na referendumu o nezavisnosti, održanom u septembru, glasa "ne".

Među ostalim predlozima su kontrola poreza na avio-prevoz, neke isplate socijalnih davanja, kao i pravo šesnaestogodišnjacima i sedamnaetsogodišnjacima da glasaju na izborima.

Odluke o korporativnom porezu i dalje će se donositi na nacionalnom nivou.

Britanski premijer Dejvid Kameron zadovoljan je iznetim predlozima.

"Ovo je dobar dan za Ujedinjeno Kraljevstvo. Održavamo obećanje dato škotskom narodu", kaže lider Konzervativne partije.

Kameron je obećao i da će do Božića izneti plan da se daju veća ovlašćenja Engleskoj - ključni zahtev pristalica u Engleskoj koji imaju zamerke zbog većih ovlašćenja datih Škotskoj.

Nacrt zakona za davanje većih ovlašćenja Škotskoj biće napravljen do 25. januara.

Premijerka Škotske Nikola Sturdžon smatra da izneti predlozi nisu "prava vlast".

"Pozdravljam sva nova ovlašćenja i čestitam lordu Smitu, ali 70 odsto naših poreza i 85 odsto socijalnih davanja ostaje u Vestminsteru", poručuje liderka Nacionalne partije Škotske.

Britanska vlada se našla pod pritiskom da ispuni dato obećanje nakon tesne pobede onih koji su želeli da Škotska ostane u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva na referendumu održanom u septembru.

55 odsto građana Škotske glasalo je za ostanak u okviru Velike Britanije, dok je 45 odsto građana želelo da Škotska prekine tristagodišnji savez sa Britanijom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво