Читај ми!

Ukrajina, pucano na posmatrače OEBS-a

U istočnoj Ukrajini pucano je na posmatrače OEBS, ali niko nije povređen tom prilikom, saopštio je OEBS. Incident se dogodio između gradova Kirove i Šumi, oko 50 kilometra severoistočno od Donjecka, navodi se u saopštenju.

Tročlana patrola posmatrača OEBS nalazila se u pratnji ukrajinskog vojnog personala kada je na njih ispaljena granata iz raketnog bacača sa lokacije na jugoistoku, prenosi Tanjug.

Odmah zatim oni su gađani i protivvazdušnom municijom, saopštio je OEBS.

Posmatrači OEBS su nakon incidenta ušli u svoje vozilo i vratili se u bazu, a povređenih nije bilo, navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, saopšteno je da Kanada nastavlja da snabdeva ukrajinske oružane snage nebojevom vojnom opremom uključujući zimsku odeću i obuću, prenosi Beta.

Kanada šalje pripadnicima vojske Ukrajine 30.000 jakni, 30.000 pari pantalona, 70.000 pari vojničkih čizama i 4.500 pari rukavica.

Kanadski ministar odbrane Rob Nikolson najavio je da će nova kanadska pomoć uključiti i taktičke komunikacione sisteme, opremu za odlaganje eksploziva, taktičke medicinske pakete i uređaje za noćno osmatranje.

"Naša vlada je posvećena pružanju podrške narodu Ukrajine koji se bori za demokratiju i suverenitet svoje zemlje u svetlu vojne agresije Putinovog režima. Ovi doprinosi su jasan pokazatelj naše podrške ukrajinskom narodu i njegovom nastojanju da osigura bezbednu i stabilnu budućnost", poručio je ministar Nikolson.

Kanada je već ranije uputila Ukrajini pomoć u nebojevoj vojnoj opremi vrednu pet miliona dolara, a dodatna pomoć je odgovor na molbu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka.

Vrhovna rada izglasala povrenje Jacenjuku

U međuvremenu, ukrajinski parlament izglasao je da lider Narodnog fronta Arsenij Jacenjuk ostane na mestu premijera i predvodi novu koalicionu vladu.

Ostanak Jacenjuka na mestu premijera podržao je 341 od 390 poslanika u Vrhovnoj radi, na prvom zasedanju od kada su prozapadne stranke osvojile ubedljivu većinu na izborima u oktobru.

Jacenjuk, koji se na čelu vlade našao posle pada proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru, priznao je da novu vladu čeka težak zadatak da pokuša da spase zemlju koja se nalazi na ivici kolapsa.

"Na našim plećima leži težina istorijske odgovornosti - da sačuvamo zemlju i osvojimo nezavisnost. Država je u ratu, a narod u nevolji", rekao je Jacenjuk poslanicima uoči glasanja.

Jacenjuk će predvoditi koaliciju pet stranaka, kojima dominira njegov Narodni front i blok predsednika Petra Porošenka.

Ranije za predsednika Vrhovne rade Ukrajine poslanici su izabrali predstavnika bloka ukrajinskog predsednika Porošenka (BPP) Vladimira Grojsmana.

Pre toga, formirana je vladajuća koalicija u Radi, u kojoj su 302 poslanika, i ona će se prema najavi Grojsmana zvati "Evropska Ukrajina".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво