Читај ми!

"Saharov" uručen lekaru iz Konga

Nagrada "Andrej Saharov", koju Evropski parlament dodeljuje borcima za ljudska prava, uručena doktoru Denisu Mukvegeu, ginekologu koji je karijeru posvetio pomaganju žrtvama seksualnog nasilja u Kongu.

Značajno priznanje doktoru iz Konga uručeno je u Strazburu, prenosi Tanjug.

"Moramo povući crvenu liniju i okončati nasilje", rekao je Mukvege, koji je 1998. godine otvorio specijalističku bolnicu za lečenje silovanih žena i devojčica u Kongu, gde već više od decenije traje brutalan građanski rat.

Mukvege je na svečanosti u EP podsetio da se ove godine navršava 100 godina od početka Prvog svetskog rata, za koji se u Evropi verovalo da će biti poslednji.

"Ljudsko ludilo nastavlja da divlja i dan danas", upozorio je kongoanski doktor i ukazao da je u Kongu, i na mnogim drugim poprištima, "žensko telo postalo bojno polje, a silovanje oružje".

Mukvege je, u govoru pred Parlamentom, naveo da se tokom rada suočio sa posledicama zločina koje čak ni kao profesionalni hirurg ne može mirno da gleda. Naveo je nedavni slučaj šestomesečne devojčice čiji su polni organi potpuno uništeni silovanjem.

"Vidim svoju ženu i majku u svakoj žrtvi silovanja, svoje dete u svakom silovanom detetu", rekao je doktor.

Zahvalio je EP što je ove godine skrenuo pažnju javnosti na žrtve rata u Kongu i pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne mere da se on okonča. Od kongoanskog naroda je zatražio da se okrene miru i budućnosti.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, koji je uručio nagradu, izrazio je divljenje i poštovanje prema lekaru i njegovom neustrašivom svakodnevnom naporu da pomogne žrtvama.

"Silovanje u ratu se mora okončati, a pocinioci kazniti", istakao je Šulc.

Nagrada "Saharov", nazvana po ruskom nobelovcu, dodeljuje se od 1988. godine, a prošle godine ju je dobila Malala Jusafzai, pakistanska devojčica kojoj su Talibani pucali u glavu jer se javno zalagala za obrazovanje žena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи