Читај ми!

Porođajne muke novog "kalašnjikova"

Visoke ruske zvaničnike, koji su najavljivali da će novi "kalašnjikov" biti u upotrebi do kraja ove godine, demantovali su ozbiljni nedostaci koje je AK-12 pokazao. Ipak, suvlasnik Koncerna "Kalašnjikov" tvrdi da će problemi biti rešeni i da će AK-12 povratiti staru slavu AK-47 i imena Mihaila Kalašnjikova.

Testiranje AK-12, uključujući produženu izloženost ekstremnoj toploti i hladnoći, kao i simulaciju oštrijeg rukovanja puškom, otkrilo je ozbiljne nedostatke na oružju, piše američki magazin Njuzvik, pozivajući se na ruske medije.

Rusku vojsku zabrinjava i loša fininsijska situacija farbike. Svojevremeno slavni konstruktor AK-47, pokojni Mihail Klašnjikov uputio je peticiju Vladimiru Putinu da se nekadašnji "Izmaš" spase propasti.

Septembra prošle godine iz Kremlja je najavljeno da će novi, unapređeni "kalašnjikov" ruska vojska početi da koristi krajem 2014. godine, kao deo povećenja budžeta ruske odbrambene industrije koji je predviđao dvostruko veću proizvodnju oružja, navodi američki nedeljnik.

Čak je i Putin obišao Koncern "Kalašnjikov", gde se slikao sa prototipom AK-12.

Kako tvrdi Njuzvik, projekat je već bio u nevolji – sa milionima starijih modela "kalašnjikova" na zalihama, generalštab ruske vojske nije hteo da kupi AK-12.

Međutim, ruski milijarder Aleksej Krivoručko, suvlasnik nekadašnjeg "Izmaša", uveren je da će svi problemi sa AK-12 biti rešeni.

"Prodaja automatske puške domaćim i međunarodnim kupcima, vratiće brendu staru slavu AK-47 i istaći ime legendarnog ruskog konstruktora oružja", smatra Krivoručko.

Konstruktor Mihail Kalašnjikov ideju za automatsku pušku, koja ga je proslavila, dobio je dok se lečio od posledica ranjavanja tokom Drugog svetskog rata.

U to vreme vojnici Crvene armije mučili su se sa nepouzdanim ruskim automatima, pa mu je uzor bio nemački "šturmgever 44", prva efikasna automatska puška Drugog svetskog rata.

Najpoznatiju pušku "kalašnjikov" dizajnirao je 1947. godine, čime je postala operativna u Crvenoj armiji.

Iako nije posebno precizan, jednostavnost i ubojitost AK-47 su za primer. Funkcioniše i u vlažnim i u pustinjskim uslovima, za razliku od mnogo sofisticiranijeg oružja, poput američke puške M-16.

AK-47 je omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i gerilaca i terorista i procenjuje se da na svetu ima 100 miliona komada tog oružja.

"Tokom Vijetnamskog rata, američki vojnici bi bacali svoje puške M-16, i od mrtvih vijetnamskih vojnika uzimali AK-47 i metke", rekao je Kalašnjikov u julu 2007. na ceremoniji obeležavanja 60. godišnjice te puške.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво