Читај ми!

Ferguson, tačka ključanja

Guverner Misurija uputio pojačanja u Ferguson posle nereda u kojima je spaljeno na desetina kuća i automobila. Policija pronašla telo neidentifikovanog muškarca. Demonstracije najavljene u 120 gradova u SAD.

Amerika je duboko potresena neredima koji su, protekle noći, pretvorili Ferguson u poprište pravog malog rata između demonstranata i policije. Protesti zbog odluke porote održavaju se širom SAD.

Oko 300 demonstranata je uklonilo barikade i došlo ispred zgrade federalnog suda u centru grada Sent Luisa. Demonstranti su u vreme pauze za ručak odšetali od parka do zgrade suda uzvikujući: "Niste optužili, mi ćemo se boriti".

Stanovnici Fergusona, očekujući nove demonstracije, pokušavaju da obnove desetak objekata koji su opljačkani ili spaljeni tokom protesta, dok komunalne službe odvoze desetine vozila koja su stradala tokom noći nasilja.

Istovremeno, u Fergusonu je pronađeno telo mladića, ali još uvek nema informacija da li je stradao tokom sukoba u gradu, saopštila je tamošnja policija, kojoj u pomoć stižu dodatne snage Nacionalne garde.

Odluku o slanju suštinski vojnih jedinica u Ferguson doneo je guverner Misurija Džej Nikson, želeći da na neki način zaštiti policiju, koja je već 24 časa na meti stalnih napada demonstranata.

Situacija u samom gradu je prilično složena, pišu vodeći američki mediji, navodeći da su protesti održani i u 120 gradova širom SAD, uključujući San Francisko, Njujork, Vašington i Los Anđeles.

Sveštenik Artur Kavit je ocenio da je stanje naelektrisano zbog "povišenih rasnih tenzija" kao i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih, što je, zajedno, doprinelo da se poverenje između policije i lokalne zajednice Afroamerikanaca raspade u paramparčad.

"Postoje ljudi koji se, s pravom, osećaju izopšteno", rekao je Kavit Radio Vatikanu.

Advokati porodice Majkla Brauna osudili su kao nepravedan sudski proces u kojem nije podignuta optužnica protiv policajca Darena Vilsona koji je pucao i ubio nenaoružanog Brauna.

"Ovaj proces je nepravedan i protiv njega se treba žaliti", rekao je novinarima advokat Bendžamin Kramp, jedan dan posle odluke porote da se ne podigne optužnica protiv Vilsona, preneo je AFP.

Kramp je rekao da su njegov tim i on detaljno izneli svedočenja na poroti koja je bila iza zatvorenih vrata, o događaju iz 2. avgusta kada je ubijen Braun.

On je kritikovao način na koji je Vilson bio unakrsno ispitivan pred porotom u septembru, rekavši da bi "student prve godine prava bolje odradio posao".

Istovremeno su advokati policajca Darena Vilsona, koji je u avgustu ubio 18-godišnjeg Majkla Brauna, saopštili da veruju da je odluka porote pravična.

Advokati su objavili saopštenje u kom se Vilson (28) zahvaljuje svima koji su ga podržavali, prenela je agencija AP.

Stigle i paravojske

Iako je predsednik Barak Obama još jednom pozvao na razum, desetak naoružanih pripadnike grupe "Čuvari zakletve" doputovalo je u Ferguson kako bi "zaštitili lokalne prodavnice", javlja Skaj njuz.

Pripadnici te grupe nose uniforme i naoružani su poluattomatskim puškama sa prigušivačem i navode da su spremni da pucaju ukoliko neko pokuša da izazove nerede kakvi su potresli Ferguson prošle noći.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара