Читај ми!

Moskva: Ukrajina u NATO-u posledica iluzija

Nastojanja Ukrajine da se pridruži NATO vodiće samo daljem pogoršanju situacije u toj zemlji, kao i jačanju regionalnih napetosti, ocenio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov i poručio da je ta ideja posledica iluzija. I Miloš Zeman smatra da Ukrajina treba da ostane neutralna.

"Uveren sam da će ono što je najavilo ukrajinsko rukovodstvo samo voditi daljem pogoršanju situacije u Ukrajini. To neće osigurati bezbednost u Ukrajini i neće poboljšati život ukrajinskog naroda", rekao je Rjabkov, a preneo Tas.

Komentarišući najavu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, da bi njegova zemlja mogla da održi referendum o članstvu u NATO, Rjabkov je kazao da je to "posledica iluzija", prenosi Tanjug.

"Ovo je posledica iluzija, u kojima ukrajinski lideri i mnogi ljudi na Zapadu žive, iluzija da je sve ovo zapadna geopolitička igra i da ljudski životi nisu ništa", istakao je Rjabkov.

"Žalim što su ovi lideri zaneseni takvim iluzijama", dodao je Rjabkov.

Da Ukrajina treba da ostane neutralna i da ostane izvan NATO-a, smatra i češki predsednik Miloš Zeman. "Čvrsto verujem da Ukrajina treba da ostane neutralna i 'Finskolizovana'", rekao je Zeman novinarima u Astani, prenela je agencija AFP.

Termin "Finskolizovana" odnosi se na situacije kada manja država prilagođava svoju spoljnu politiku većem susedu u zamenu za nezavisnost, kao što je to bio slučaj sa Finskom posle Drugog svetskog rata i susednim Sovjetskim Savezom.

Zeman je rekao da Ukrajina treba da održava svoje partnerstvo sa NATO, ali da ne treba da postane punopravni član Severnoatlantske vojne alijanse. 

Porošenko je juče posle susreta sa litvanskom predsednicom Dalijom Gribauskajte rekao da će odluku o stupanju Ukrajine u NATO doneti ukrajinski narod na referendumu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво