Читај ми!

Čak Hejgel podneo ostavku

Predsednik SAD Barak Obama prihvatio je ostavku državnog sekretara za odbranu Čaka Hejgela.

Američki predsednik Obama i potpredsednik Džo Bajden "toplo su ispratili" Čaka Hejgela na događaju u Beloj kući, navodi britanska agencija.

Obama je naveo da su se prošlog meseca saglasili da je "vreme da ode".

Prema Obaminim rečima, Hejgel će ostati na čelu Pentagona dok Senat ne imenuje njegovog naslednika.

Obama je pohvalio Hejgela, republikanca sa kojim se zbližio tokom njihove službe u Senatu, kao "ministra odbrane za uzor" koji je uspostavio snažnu vezu sa vojnicima stacioniranim širom sveta.

"Čak Hejgel je bio posvećen našoj nacionalnoj bezbednosti i našim muškarcima i ženama u uniformama tokom šest decenija", kazao je predsednik SAD.

On je rekao i da mu je Hejgel uvek "saopštavao istinu u lice" tokom njihovih razgovora u Ovalnoj soba.

Čak Hejgel je rešio da se povuče sa funkcije nakon poraza demokrata na izborima, ali i nakon neuspeha nacionalnog tima za bezbednost u borbi sa velikim svetskim krizama, navodi Njujork tajms.

Obama je doneo odluku da zatraži ostavku svog ministra odbrane, jedinog republikanca u državnom bezbednosnom timu, u petak posle niza sastanaka u protekle dve nedelje, naveli su neimenovani visoki zvaničnici SAD.

Ti izvori su rekli da Obamina odluka da smeni Hejgela (68) predstavlja "priznanje da pretnja koju donosi Islamska država zahteva drugačije sposobnosti od onih zbog kojih je sekretar odbrane doveden na tu funkciju".

Hejgel je postavljen kako bi upravljao povlačenjem vojske SAD iz Avganistana i smanjenjem budžeta Pentagona u vreme mera štednji.

"Ipak, u narednih nekoliko godina zahtevaće se drugačiji fokus", rekao je neimenovani izvor iz administracije.

On je, navodi Njujork tajms, insistirao da Hejgel nije otpušten i da je sam pokrenuo razgovore sa predsednikom o svojoj budućnosti, a dvojica zvaničnika zatim su se zajednički dogovorila da je vreme da on napusti dužnost.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи