Evroskepticizam Kameronov adut na izborima?

Britanija treba da obavesti Evropsku uniju da namerava da izađe iz tog bloka, kako bi mogla da pregovara o novoj poziciji pre referenduma o članstvu u EU 2017. godine, rekao je Oven Paterson, bivši ministar u vladi Dejvida Kamerona.

Premijer Kameron je, podseća Rojters, obećao da će ponovo da pregovara o uslovima članstva Britanije u EU pre održavanja tog referenduma, u slučaju da bude ponovo izabran na istu funkciju na parlamentarnim izborima u maju naredne godine, javlja Tanjug.

Paterson koji je, do letnje rekonstrukcije Vlade, bio četiri godine u Kabinetu, rekao je da Kameron treba da na izborima u maju vodi kampanju i na obećanju da će i zvanično obavestiti EU da Britanija želi da napusti blok, piše list Tajms.

Paterson je rekao da Kameron treba da obeća da će poštovati član 50 Lisabonskog sporazuma, u kojem se precizira kako jedna članica može da napusti EU, čime bi se osnažio položaj Britanije u razgovorima koji će prethoditi referendumu o izlasku iz EU.

"Ili će nam dati novi sporazum ili možemo da glasamo o izlasku iz EU 2017", rekao je Paterson u intervjuu za Tajms, navodeći da će takav potez Kamerona dati EU dve godine da izađe s novim sporazumom sa Britanijom.

Ovakav Patersonov komentar smanjuje pritisak na Kamerona, s ozbirom na to da je britanska partija UKIP, koja se zalaže za izlazak iz EU, prošle sedmice dobila i drugo mesto u Parlamentu, navodi Rojters.

Strah od "konkurencije"

Zbog uspeha te stranke, Kameron je pod pritiskom da pooštri pristup prema Evropi, a neki članovi njegove stranke strahuju da bi UKIP mogao osujetiti njihovu pobedu na izborima 2015. godine. UKIP je osvojio više novih odborničkih mesta nego bilo koja druga stranka na lokalnim izborima u Engleskoj.

Kameronovi konzervativci izgubili su 21. novembra drugo poslaničko mesto zbog pobede antievropske Stranke za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) na izborima u Ročesteru, što je težak udarac i najavljuje moguće političke nemire u idućoj izbornoj godini.

UKIP, koja pridobija nezadovoljne birače koristeći rastući strah od imigracije, porazila je Kameronovu partiju na vanrednim izborima u Ročesteru i Strudu šest meseci pre nacionalnih izbora, podsetila je britanska agencija.

Kameronovi konzervativci, ali i Laburistička stranka suočeni su sa sve snažnijom UKIP i škotskim nacionalistima koji bi mogli da uruše dvopartijski sistem koji je na snazi od 1945. godine.

Takođe pobeda UKIP, koja se zalaže za izlazak Velike Britanije iz EU i smanjenje imigracije, mogla bi voditi udaljavanju Londona od Brisela.

Kako bi stao na put UKIP-u, Kameron je obećao tvrđi kurs Londona prema EU i najavio referendum o članstvu 2017.

On, međutim, još nije tačno definisao promene koje želi u savezu sa partnerima u EU.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара