Читај ми!

Ispiranje mozga, strategija Islamske države

Islamska država indoktriniranjem i "ispiranjem mozga" pokušava da odgaji novu generaciju boraca. Dečake kidnapuju iz Sirije i Iraka, uglavnom sa teritorija koje kontrolišu. Džihadisti menjaju i nastavni plan u školama, a ima i slučajeva tinejdžera koji se dobrovoljno pridružuju Islamskoj državi.

Džihadisti Islamske države kidnapuju decu i "ispiraju" im mozak kako bi se priključili njihovoj organizaciji, kaže za AP predstavnik UN za decu i oružane sukobe Lejla Zerougi.

Islamska država ima nameru da odgaji novu generaciju svojih poklonika među mladim Sirijcima i Iračanima.

Iskorišćavanje dece u konfliktnim zonama nije ništa novo, ali nijedna druga grupa nije bila toliko otvorena kada su u pitanju deca vojnici, rekla je Zerougi.

Dodaje da je Islamska država veoma organizivana u kontrolisanju velikog područja, što i omogućava indoktrinaciju dece radikalnim tumačenjem šerijatskog prava.

"Ovo nije marginalni fenomen. Ovo je nešto što je deo strategije te grupe", ističe Zerougi.

Budući da je lakše indoktrinirati mlade, Islamska država kidnapuje decu. U Raki, koja je glavno uporište džihadista, dečaci idu u vojne kampove i pohađaju verske kurseve pre nego što ih pošalju na bojno polje. Oni za koje se smatra da neće biti dobri borci dobijaju neke druge uloge poput špijuna, kuvara, čistača ili čuvara.

"Oni kidnapuju decu i primoravaju ih da im se pridruže, dok ispiraju mozak deci i indoktriniraju ih", kaže Zerogui.

Kako bi lakše ostvarili svoj cilj, džihadisti zatvaraju škole u područjima koja su pod njihovom kontrolom. U pojedinim slučajevima promenili su nastavni plan kako bi ga uklopili u svoju ekstremističku ideologiju. Cilj im je, kaže Zerougi, da obrazovanje postane alatka indoktrinacije kako bi sazrela nova generacija sledbenika.

U maju su oteta 153 kurdska dečaka i držana su u školi u Alepu, sirijskoj provinciji. Pet meseci prikazivani su im video-snimci obezglavljivanja i napada, i učeni su ideologiji Islamske države. Oni "đaci" koji se nisu slagali sa sadržajem bili su podvrgnuti fizičkim napadima.

U jednom od izveštaja AP navodi se primer šestogodišnjaka koji je, prolazeći pored punkta Islamske države uzviknuo "Volim državu". Džihadisti su ga pitali: Koju državu, a on je odgovorio Islamsku državu, navodi njegov otac. Na to su džihadisti odgovorili: Dobar dečak. Nakon toga, otac i sin su se iselili iz Faludže u kojoj su do tada živeli.

Drugi građanin Faludže rekao je da se tinejdžeri dobrovoljno prijavljuju kako bi se borili na strani Islamske države, mada i džihadisti često traže i dozvolu roditelja ako je dete mlađe od 16 godina.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво